Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 20

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

CIASTO

BUDYŃ

PIANA

Przygotowanie:

  1. CIASTO: Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać trzepaczką.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia, tłuszcz posiekać nożem, dodać wcześniej roztrzepane żółtka z cukrem, wyrobić ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
  3. Rozwałkować ciasto, nałożyć do foremek (uprzednio wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą), przycisnąć i dokładnie wylepić.
  4. Każdą foremkę z ciastem kilka razy nakłuć widelcem, następnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 st. C ok. 15 minut, do złotego koloru.
  5. BUDYŃ: Budyń można przygotować według przepisu na opakowaniu (dodaje mniej mleka) Jeszcze ciepły budyń wykładamy do ostudzonych babeczek i szybko, zanim ostygnie, dekorujemy dowolnymi owocami.
  6. PIANA: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Z cukru, wody i octu ugotować lukier(ma być lejący).
  7. Ubić białka na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać gorący lukier. Kiedy całość lekko przestygnie, dodać tężejącą galaretkę. Tak powstałą pianę nałożyć do babeczek, udekorować.

Opis przepisu:

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą to bogactwo smaku zamknięte w niewielkiej formie! Babeczki pięknie się prezentują, a w smaku są delikatne, słodkie i owocowe. Dodatek Budyniu o smaku waniliowym WINIARY na kruchym spodzie babeczki sprawia, że całość zyskuje kremowe wykończenie. Wierzch kruchych babeczek z nadzieniem budyniowym oraz pianą możesz udekorować ulubionymi owocami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?