Placuszki z serem białym

5/5 5 37 5 1

przygotowanie: 35 min

porcje: 4 porcje

Przepis na racuchy w nowej odsłonie, czyli placuszki z serem białym. Do masy serowej dodajemy mąkę, jajka, a także proszek do pieczenia WINIARYcukier wanilinowy WINIARY. Całość miksujemy na gładka masę, a następnie smażymy placuszki z serem białym. Gotowe racuszki podajemy tak, jak lubimy najbardziej – na ciepło lub na zimno, ale koniecznie ze słodkim dodatkiem – dżemem lub cukrem pudrem. Pycha!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do blendera wkładamy ser i miksujemy go na gładką masę, dodajemy jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i przesiewamy mąkę (ilość zależna od sera i wielkości jajek- dosypujemy wg potrzeby)- miksujemy, dosładzamy do smaku. Masa będzie dość gęsta.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej albo masło i kładziemy po łyżce masy, lekko spłaszczając, bo placki jeszcze urosną w trakcie pieczenia (aby łyżka nie przyklejała się do masy, maczamy w oleju z patelni).
  3. Smażymy po obu stronach na złoty kolor.
  4. Wyjmujemy na ręcznik papierowy.Podajemy posypane cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.