Chleb z dynią

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 10

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy w kostkę i gotujemy w 300 ml wody około 45 minut. Odcedzamy na durszlaku
  2. Studzimy .Przekładamy do miski i miksujemy. W pozostałej wodzie z dyni w około 200 ml rozpuszczamy drożdże.
  3. Dosypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut by podwoiły swą objętość.
  4. Do miski wsypujemy mąkę ,sól, rozczyn i zmiksowana blenderem dynie. Miksujemy robotem około 5-10 minut, a następnie chwile ręką . Dwie keksówki 30 cm i 45 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką .
  5. Ciasto dzielimy tak by zajmowało połowę formy. Smarujemy wierzch wodą i posypujemy musli. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C .
  6. Wsadzamy blaszki na środkową półkę ,a pod nie garnczek lub miskę z wodą. Pieczemy 45 minut.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?