Risotto z karczochem

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 2

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotować bulion warzywny.
  2. . Karczochy obrać z twardych części, usunąć kudłaty rdzeń i wrzucić do wody z dodatkiem soku z cytryną aby zachować ładny, zdrowy kolor warzywa, które szybko ciemnieje pod wpływem powietrza.
  3. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulkę, chwilę poddusić. Karczochy dobrze odsączone, wysuszone i pokrojone dodać do podduszonej cebuli, chwilę podsmażyć. Dodać ryż. Całość dusić chwilę tak, aby ryż wchłonął aromat oliwno-warzywny. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Dodać wino, odparować. Dusić całość na wolnym ogniu podlewając wywarem warzywnym w miarę ubywania płynu.
  5. Kiedy ryż będzie miękki, a risotto osiągnie kremową konsystencję dodać masło, starty ser, zieloną pietruszkę, zgasić ogień, przykryć pokrywką i pozostawić na 2 minuty, aby ryż odpoczął.
  6. Gotowe risotto nakładać na talerze, posypać świeżo zmielonym pieprzem, ozdobić pietruszką. Do przygotowania risotto można również użyć karczochy ze słoika w  oleju, które dodajemy do ryżu pod koniec gotowania. Należy je dobrze odsączyć z oleju.

Opis przepisu:

Pyszne kremowe risotto z karczochem, które wygląda niepozornie, a kryje w sobie bogactwo smaku i ogrom wartości odżywczych. Wypróbuj prosty przepis i przekonaj się, że zostanie u Ciebie na dłużej! :)

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?