Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Zapiekanka z porem

  • Zapiekanka z porem
  • czas Łączny czas: 40 min (Przygotowanie: 20 min Oczekiwanie 20 min)
  • porcji Porcji: 4
  • kalorie Kalorie: 334 kcal / 1 porcję

Ostry por i makaron to podstawowe składniki potrawy, o której smaku decyduje jednak WINIARY POMYSŁ NA... zapiekankę makaronową z serem. Możesz więc dowolnie modyfikować dodatki, a efekt i tak będzie doskonały!

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Boczek pokrój w paski, por w ukośne krążki.
  2. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
  3. Boczek wysmaż na chrupko, dodaj por i pieczarki.
  4. Smaż przez chwilę mieszając.
  5. POMYSŁ NA... rozprowadź w 100 ml śmietanki i 650 ml wody. Zagotuj od czasu do czasu mieszając.
  6. Wsyp makaron i dodaj por. Gotuj przez 3 minuty.
  7. Przełóż składniki do naczynia do zapiekania posmarowanego masłem. Posyp parmezanem.
  8. Zapiekaj przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  9. Podawaj jako samodzielne danie.
Kalorie: 334 kcal / 4 porcję

Potrzebne składniki:

  • WINIARY POMYSŁ NA... zapiekankę makaronową z serem (1 opakowanie)
  • boczek wędzony (100 g)
  • por (biała część) (150 g)
  • pieczarki (4 sztuki)
  • makaron rurki (150 g)
  • śmietanka 12 % (100 ml)
  • ser parmezan (2 łyżki czubate)
Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 11 października 2014
    Motorek70

    wygląda apetycznie

    +0
  • 2 stycznia 2014
    MARIUSZ3333

    smaczna

    +0
  • 2 stycznia 2014
    MARIUSZ3333

    miodzio

    +0
  • 18 sierpnia 2013
    cris04

    Rzeczywiście takie połączenie składników jest doskonałe. Warto wypróbować!

    +0
  • 10 sierpnia 2013
    radioparis

    Dzień był deszczowy, a w lodówce po pieczarkach pozostało jedynie wspomnienie. Wprowadziłem zatem pewne modyfikacje. Dorzuciłem na patelnię do boczku kawałek pokrojonej w kostkę kiełbasy, a kiedy to dochodziło dodałem posiekana cebulę wraz z pokrojonym w skos porem. Dosłownie na ostatnia minutę smażenia dorzuciłem posiekany drobniutko ząbek czosnku. Makaron podgotowałem w 2/3 przewidzianego czasu, a następnie zrobiłem zawiesinę z wody po makaronie, śmietany i WINIARY POMYSŁ NA... zapiekankę makaronową z serem. Do makaronu dorzuciłem zawartość patelni, wymieszałem i przełożyłem do naczynia żaroodpornego, a następnie zalałem zawiesiną. Po pierwszych minutach zapiekanki w piekarniku zaczęli przychodzić do kuchni domownicy wabieni pięknym zapachem i niczym Osioł w Shreku pytali "Długo jeszcze...?"

    +1
  • 10 sierpnia 2013
    radioparis

    Bardzo prosta propozycja, do tego szybka i smaczna. Por jest moim jednym z ulubionych warzyw, a makaron - z niego można wyczarować prawie wszystko ;)

    +1

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Zapiekanka z porem
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Zapiekanka z porem

Wydrukuj przepis

Zapiekanka z porem

Zgłoś przepis do moderacji