1

2

Przepisy

Zapiekanka z porem

5/5

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 334 kcal / porcja

Ostry por i makaron to podstawowe składniki potrawy, o której smaku decyduje jednak WINIARY POMYSŁ NA... zapiekankę makaronową z serem. Możesz więc dowolnie modyfikować dodatki, a efekt i tak będzie doskonały!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrój w paski, por w ukośne krążki.
  2. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
  3. Boczek wysmaż na chrupko, dodaj por i pieczarki.
  4. Smaż przez chwilę mieszając.
  5. POMYSŁ NA... rozprowadź w 100 ml śmietanki i 650 ml wody. Zagotuj od czasu do czasu mieszając.
  6. Wsyp makaron i dodaj por. Gotuj przez 3 minuty.
  7. Przełóż składniki do naczynia do zapiekania posmarowanego masłem. Posyp parmezanem.
  8. Zapiekaj przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  9. Podawaj jako samodzielne danie.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

  • Motorek70
    wygląda apetycznie
  • MARIUSZ3333
    smaczna
  • MARIUSZ3333
    miodzio
  • cris04
    Rzeczywiście takie połączenie składników jest doskonałe. Warto wypróbować!
  • radioparis
    Dzień był deszczowy, a w lodówce po pieczarkach pozostało jedynie wspomnienie. Wprowadziłem zatem pewne modyfikacje. Dorzuciłem na patelnię do boczku kawałek pokrojonej w kostkę kiełbasy, a kiedy to dochodziło dodałem posiekana cebulę wraz z pokrojonym w skos porem. Dosłownie na ostatnia minutę smażenia dorzuciłem posiekany drobniutko ząbek czosnku. Makaron podgotowałem w 2/3 przewidzianego czasu, a następnie zrobiłem zawiesinę z wody po makaronie, śmietany i WINIARY POMYSŁ NA... zapiekankę makaronową z serem. Do makaronu dorzuciłem zawartość patelni, wymieszałem i przełożyłem do naczynia żaroodpornego, a następnie zalałem zawiesiną. Po pierwszych minutach zapiekanki w piekarniku zaczęli przychodzić do kuchni domownicy wabieni pięknym zapachem i niczym Osioł w Shreku pytali "Długo jeszcze...?"
  • radioparis
    Bardzo prosta propozycja, do tego szybka i smaczna. Por jest moim jednym z ulubionych warzyw, a makaron - z niego można wyczarować prawie wszystko ;)

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: