Zapiekanka z bakłażanów

4/5 4 35 5 1

przygotowanie: 47 min

oczekiwanie: 1 h 40 min

porcje: 8 porcji

269 calories kalorie: 269 kcal / porcja


Zapiekanka z bakłażanów i mięsa mielonego to pyszny pomysł na obiad – zwłaszcza wtedy, kiedy pod ręką masz już WINIARY POMYSŁ NA…kotlety mielone. Tak, nasz produkt podkreśla równie dobrze smak mięsno-warzywnych zapiekanek ;)

Zapiekanka z bakłażanami i mięsem mielonym smakuje wyśmienicie ze startym parmezanem, pomidorami i wybranym żółtym serem. Polecamy jej podawanie z sosem pomidorowym lub majonezowym.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bakłażany obierz, pokrój w plastry o grubości 1 cm. Posól i pozostaw na 1 godzinę potem, opłucz i osusz.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  3. Zawartość POMYSŁU NA... wymieszaj z 125 ml (około 1/2 szklanki) letniej wody i pozostaw na 2-3 minuty.
  4. Mięso mielone wymieszaj z cebulą i przygotowanym POMYSŁEM NA... Dopraw pikantnie pieprzem.
  5. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w plastry.
  6. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą i układaj kolejno bakłażany, mięso, ser, bakłażany, mięso i pomidory. Całość posyp parmezanem.
  7. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz około 40 minut.
  8. Możesz podawać z Sosem pomidorowym lub majonezowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.