1

2

Przepisy

TORT Z BISZKOPTÓW

5/5

przygotowanie: 90 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 10 porcji

Tort z biszkoptów doskonały dla każdego.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żelatynę namoczyć w mleku. Pokruszyć 5 jasnych biszkoptów. Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Płatki migdałowe zrumienić na złoty kolor na suchej patelni.
  2. Miód zalać szklanką wody, gotować 20 minut. Włożyć gruszki i dusić na małym ogniu 10 minut. Owoce wyjąć, jedną połówkę odłożyć, pokroić w kostkę, ostudzić. Pozostały syrop odparować do 1/4 objętości.
  3. Żelatynę podgrzewając rozpuścić. Ubić śmietanę z cukrem i połączyć z żelatyną, płatkami, gruszkami, okruchami biszkoptów i rumem. Po 15 biszkoptów jasnych i ciemnych ustawić wokół tortownicy. Resztę pokruszyć na dno.
  4. Delikatnie wyłożyć na krem, wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  5. LUKIER: Składniki na lukier utrzeć na jednolitą masę i rozprowadzić na wierzchu schłodzonego tortu. Odłożoną gruszkę pokroić cieniutko w plasterki, ułożyć na torcie w nieduży półksiężyc i polać syropem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: