Dorsz w warzywach pieczony w folii

Oceń ten przepis!

4/5 4 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 55 min.

  • Porcje 4

4/5 4 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filety z ryby należy dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą i odstawić do lodówki na pół godziny.
  2. Przygotować warzywa: Należy je dokładnie umyć i oczyścić. Cebulę i koper pokroić w krążki, pomidorki i oliwki przekroić na pół, czosnek posiekać.
  3. Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. Na każdą folię, strona błyszczącą wlać odrobinę oliwy, rozsmarować. Ułożyć liście szpinaku, na nim położyć filet.
  4. Rybę obłożyć dowolnie przygotowanymi warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dwie łyżki oliwy zmieszać z winem i skropić przygotowaną rybę.
  5. Folię złożyć tworząc pakiecik wszystkie boki zgiąć i zamknąć na wierzchu widelcem zrobić kilka dziurek. Ułożyć na blaszce i umieścić w gorącym piekarniku. Piec ok.25 min w temp. 190 st. C
  6. Wystarczy dodatek pieczywa lub ryżu i można zasiąść do stołu by delektować się pysznym daniem.

Opis przepisu:

Jeśli masz ochotę na danie rybne, sięgnij po ukochaną rybę Portugalczyków – dorsza! Filety skrop cytryną i posyp Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, a następnie odstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj warzywa, a na kawałkach folii aluminiowej rozłóż liście szpinaku. Dorsza układaj na foliach, obłóż warzywami i skrop aromatyczną, wykwintną mieszanką oliwy i wina. Gotowego dorsza w warzywach pieczonego w folii podawaj z ryżem lub świeżym pieczywem. Smak rodem ze słonecznego Południa gwarantowany!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?