Pieczona dynia z czosnkiem i ziołami

Oceń ten przepis!

4/5 4 26 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 26 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 4

4/5 4 26 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Dynię przekrój na pół i usuń pestki. Pestek nie wyrzucaj - wyłóż na papierowy ręcznik i pozostaw kilka dni do wysuszenia, a następnie spraż na suchej teflonowej patelni i zajadaj ;)
  2. Pokrój dynię w grubą kostkę lub półksiężyce. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  3. 1 łyżkę oliwy wykorzystaj do posmarowania blachy.
  4. Dwie łyżki oliwy wymieszaj z ziołami. Do czosnku użyj praski, a następnie dodaj go do ziół i oliwy.
  5. Przygotowanym sosem wysmaruj (za pomocą pędzelka) dokładnie kawałki dyni.
  6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 minut (aż dynia się delikatnie nie zrumieni). Na ostatnie 5 minut możesz dodać do dyni pestki dyniowe lub słonecznika.
  7. Słodką i miękką dynię możesz podawać na ciepło, jak i na zimno.

Opis przepisu:

Kiedy w sklepie pojawiają się dynie, co roku nie mogę się im oprzeć. Wybierając tę najładniejszą, zastanawiam się co dziś z niej zrobię :) I dziś coś bardzo prostego, bo dynia hokkaido nie potrzebuje wiele dodatków, aby smakować. Pieczone kawałki słodkiej dyni, z dodatkiem ziół, czosnku i oliwy - doskonałe na przekąskę do pracy, na spotkanie ze znajomymi, ale także jako baza do innych dań, np. zupy dyniowej.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?