Barszcz biały z kiełbasą

Oceń ten przepis!

4/5 4 73 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Porcje 4

4/5 4 73 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Boczek z kiełbasą ugotuj w 1 litrze wody.
  2. Po ugotowaniu ostudzony boczek z kiełbasą pokrój w plastry.
  3. Zupę rozprowadź w 1 szklance wody i dodaj do wywaru. Gotuj 5 minut.
  4. Dodaj śmietanę. Dopraw pieprzem.
  5. Ugotuj jajka na twardo.
  6. Podawaj z jajkami, posyp natką pietruszki.

Opis przepisu:

Biały barszcz to danie charakterystyczne dla środkowej i wschodniej części Europy. Jedni uważają, że biały barszcz i żurek to to samo, inni – że są to odrębne dania. Prawda jest taka, że obie zupy są na wskroś polskie i nie może ich zabraknąć chociażby w wielkanocnym menu.

Jak wiele innych tradycyjnych potraw, barszcz biały doczekał się unowocześnionej wersji, którą możesz przygotować w około pół godziny. Co więcej – nie wymaga kupowania zbyt wielu składników. Wystarczy kilka plastrów dobrej wędliny, jajko na twardo i kwaśna śmietana, by wyczarować aromatyczne i pożywne danie. Dzięki swojej kremowej konsystencji i obecności jaj biały barszcz jest jedną z niewielu zup, które pozwalają się naprawdę najeść do syta. Wystarczy, że do wywaru z boczku i kiełbasy dodasz rozpuszczony w szklance wody Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY – całość gotuj przez około 5 minut. Następnie całość dopraw pieprzem, dodaj śmietanę i jajko.

Możesz go podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs czy domowej roboty kiełbasy. Biały barszcz okaże się niezastąpiony na wszelkiego rodzaju rodzinnych imprezach czy po prostu na niedzielnym obiedzie. Jak żadna inna zupa, kojarzy się ze świętami wielkanocnymi.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?