Ryż curry z warzywami

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 28 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 4

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem curry.
  2. Warzywa - cukinię i marchewkę pokrój w półplasterki; paprykę pokrój w grubą kostkę, a czosnek i cebulę drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój na małe kawałki.
  3. Wszystkie pokrojone warzywa podduś na oliwie w woku - wpierw pod przykryciem, a jak zmiękną, zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze kilka minut.
  4. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną curry.
  5. Posiekaj pietruszkę i dodaj do warzyw.
  6. Na sam koniec dodaj ugotowany w curry ryż.
  7. Dodatkowo możesz doprawić odrobiną sosu sojowego ciemnego.

Opis przepisu:

Lubisz kolorowe i pyszne danie na talerzu? Koniecznie wypróbuj przepis na ryż curry z warzywami. Połączenie cukinii, marchewki, pieczarek, pietruszki i papryki wyśmienicie smakuje z dobrze przyprawionym, lekko pikantnym ryżem. Jeśli lubisz grzyby, w tej potrawie pieczarki możesz zamienić na kurki lub boczniaki. Ryż curry z warzywami możesz serwować jako danie obiadowe lub jako sycącą kolację.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?