1

2

Przepisy

Lazania z mięsem mielonym

4/5 4 335 5 1

przygotowanie: 50 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 8 porcji

575 calories kalorie: 575 kcal / porcja

Ulubiony przysmak kota Garfielda oraz milionów fanów kuchni włoskiej – lazania z mięsem mielonym. Z naszym przepisem przygotujecie ją łatwo w domowej kuchni krok po kroku.

Mięsno-warzywny farsz zrobimy z wołowiny podsmażonej z dodatkiem marchewki, czosnku i cebuli oraz krojonych pomidorów (z puszki), a do smaku dodamy Rosół drobiowo-wołowy Domowa Kuchnia WINIARY oraz przyprawę Jarzynka WINIARY. Do tego aksamitny, doprawiony gałką muszkatołową sos beszamelowy.

Składniki układamy warstwami (płaty makaronowe powinny być dokładnie pokryte sosem, żeby równo zmiękły) i zapiekamy. Gotową zapiekankę przed podaniem zostawiamy na kwadrans w gorącym piekarniku – dzięki temu „dojdzie” i będzie ją łatwiej pokroić. Porcje lazanii ozdabiamy listkami świeżej bazylii i serwujemy zachwyconym domownikom.
Sprawdź też przepis na lasagne z mięsem i bakłażanem!

składniki:

Liczba porcji:

sos pomidorowy miesny:

sos beszamelowy:

Przygotowanie:

  1. Warzywa oczyść, umyj.
  2. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż 2 ząbki czosnku, wyjmij je z tłuszczu, podsmaż warzywa i  mięso.
  4. Dodaj pomidory i kostki rosołowe. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Duś na wolnym ogniu przez około 45 minut.
  6. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy: mleko wlej do garnka, dodaj mąkę, podgrzewaj do zagotowania, dodaj masło, dokładnie wymieszaj.
  7. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
  8. Naczynie do lazanii posmaruj masłem i kolejno układaj: sos mięsny, sos beszamelowy, płaty makaronowe, jeden obok drugiego. Posyp serem.
  9. Ułóż warstwy do wyczerpania składników (ostatnią warstwą musi być sos beszamelowy i ser).
  10. Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie i zapiekaj przez około 45 minut.
  11. Odstaw na 15 minut i pokrój.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: