Lasagne

Oceń ten przepis!

4/5 4 396 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 5 min.

  • Porcje 8

4/5 4 396 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

sos pomidorowy miesny:

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej cebulę, aż będzie miękka. Dodaj pozostałe pokrojone warzywa i smaż około 3-5 min. Zdejmij warzywa z patelni.
  3. Na tę samą patelnię wrzuć mielone mięso i dopraw je solą oraz pieprzem. Obsmaż na rumiany kolor, co chwilę mieszając.
  4. Kiedy mięso będzie usmażone i zrumienione, dodaj warzywa, a następnie zalej całość sosem pomidorowym (butelkę można przepłukać odrobiną wody) i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
  5. Mozzarellę zetrzyj na grubej tarce.
  6. W żaroodpornym naczyniu układaj na przemian suche płaty makaronu, 1/3 sosu, tartą mozarelę, następnie znowu makaron, itd. Ostatnia warstwa powinna składać się z porcji sosu oraz sera mozzarella.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie i zapiekaj przez około 45 minut.

Opis przepisu:

Przepis na Lasagne to propozycja nie tylko dla smakoszy włoskich makaronów. Jest to pyszne i bardzo sycące danie, które doceni cała rodzina. Połączenie mielonego mięsa z pomidorowym sosem okaże się ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów, jak i tych pasujących na leniwy weekend. Podpieczony ser mozzarella przekona każdego!

Cebulę, marchew, seler i pietruszkę umyj, pokrój w drobną kostkę i zetrzyj na tarce. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej cebulę. Po kilku minutach dodaj także pozostałe warzywa. Następnie smaż przez około 5 minut.

Przełóż warzywa do miski, na tę samą patelnię wrzuć mięso mielone i dodaj do niego sól oraz pieprz. Smaż aż do uzyskania rumianego koloru, regularnie mieszając. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zalej całość sosem pomidorowym. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie płaty makaronu do lasagne, 1/3 sosu i startą na grubej tarce mozzarellę. Ostatnia warstwa to porcja sosu posypanego serem mozzarella. Tak przygotowaną zapiekankę przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez około 45 minut. Podawaj na ciepło.

Jedną z zalet lasagne jest fakt, że jest bardzo sycące. Dzięki temu jest to idealna propozycja na obiad na dwa dni. Możesz też wykorzystać mięso wieprzowe lub drobiowe.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?