1

2

Przepisy

Leczo warzywne

5/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

Babcia przyniosła mi ogromną cukinię z ogródka. Placki cukiniowe, zupa cukiniowa, cukinia faszerowana - to wszystko jest pyszne, ale miałam ochotę na coś bardzo kolorowego i rozgrzewającego, bo lato dobiega już końca. Jeśli macie podobnie, polecam warzywne leczo, do którego możecie w zasadzie dodać wszystkie swoje ulubione warzywa. A tutaj przedstawiam Wam moją propozycję :)

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Warzywa - marchew, ziemniaki umyj i obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w talarki.
  2. Ziemniaki ugotuj na twardo w osolonej wodzie.
  3. Obierz czosnek i cebulę, a następnie pokrój w drobne kawałki. Cukinię umyj i podrój w półplasterki.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę i na małym ogniu, pod przykryciem, duś marchew, czosnek, oliwę i cukinię. Kiedy będą miękkie, odkryj i smaż jeszcze aż do odparowania soków. Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój na małe kawałki. Dodaj do reszty podsmażanych warzyw.
  5. Z papryki usuń gniazda nasienne, porój w grube pasy i ułóż na blaszce. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i włóż do niego paprykę. Piecz ok. 15 minut.Dzięki temu łatwo zdejmiesz skórkę z papryki, a prócz tego warzywo będzie miało jeszcze lepszy smak. Po przypieczeniu, paprykę wystudź, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
  6. Wszystkie przygotowane składniki połącz ze sobą w garnku, dodaj do nich pomidory z puszki, kukurydzę i gotuj na niewielkim ogniu. Dodaj przyprawy. Gotuj jakieś 20 minut, aby wszystkie smaki dobrze się wymieszały. Uważaj, aby leczo się nie przypaliło.
  7. Posiekaj drobno pietruszkę i koperek, a następnie dodaj do dania.
  8. Imbir zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tarki i dodaj do leczo.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: