Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Barszcz czerwony z pasztecikami

  • Barszcz czerwony z pasztecikami
  • czas Łączny czas: 30 min
  • porcji Porcji: 8
  • kalorie Kalorie: 395 kcal / 1 porcję

Przepyszny barszcz czerwony z pasztecikami przygotujesz szybko i łatwo, a danie to zachwyci domowników nawet na wigilijnym stole. Bo jeśli święta Bożego Narodzenia, to Barszczu czerwonego z pasztecikami nie może zabraknąć w menu. Przedstawiamy przepis na szybkie przygotowanie barszczyku, który będzie miał piękny ciemny kolor i wspaniały aromat – po prostu wykorzystaj produkt Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. A paszteciki? Nic trudnego! Z przepisu dowiesz się, jak przygotować świąteczne paszteciki drożdżowe do barszczu. Nadziewane pieczarkami i cebulą, które dusimy w Sosie grzybowym staropolskim Popisowym WINIARY, aby nadać szczególnego charakteru temu przysmakowi. Kto lubi, może doprawić farsz szczyptą pieprzu ziołowego. Paszteciki można upiec w dowolnej formie: trójkątnych pierożków, okrągłych bułeczek lub zawijanych rogalików. Świąteczny barszcz czerwony z pasztecikami podawaj w bulionówkach lub głębokich miseczkach, a wierzch możesz dodatkowo udekorować majerankiem.
Zobacz inne przepisy na barszcz czerwony >>

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Cebule oraz pieczarki oczyść i drobno posiekaj.
  2. Masło stop, dodaj cebule oraz pieczarki i duś do miękkości.
  3. Dodaj Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY i dokładnie wymieszaj.
  4. Jeżeli farsz jest bardzo gęsty dodaj odrobinę wody. Ostudź.
  5. Mleko podgrzej, dodaj drożdże, cukier, łyżeczkę mąki i pozostaw do wyrośnięcia.
  6. Do mąki dodaj jajko, żółtko, sól, masło i drożdże.
  7. Ciasto wyrabiaj 5 minut, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość jeszcze raz przerób i pozostaw na kolejne 30 minut.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C.
  9. Rozwałkuj, krój małe trójkąty, smaruj farszem i zwijając od szerszego brzegu formuj paszteciki.
  10. Paszteciki posmaruj żółtkiem.
  11. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut.
  12. Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY przygotuj wg przepisu na opakowaniu i podawaj z ciepłymi pasztecikami.
Kalorie: 3160 kcal / 8 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 10 czerwca 2014
    olkaaa

    barszcz bez pasztecika istnieć nie może

    +0
  • 1 stycznia 2014
    IZABELA29

    bardzo lubie te paszteciki

    +0
  • 21 grudnia 2013
    Anitaj2

    Napewno wypróbuję ten przepis w te Święta :)

    +0
  • 18 grudnia 2013
    nulkaa22

    pycha!

    +0
  • 6 grudnia 2013
    radish

    pycha

    +0
  • 6 grudnia 2013
    radish

    pisałam o pasztecikach, ale jeszcze barszczyk czerwony. dodałam do niego upieczone ząbki czosnku i wyszło świetnie. nie obierałam ich, aby barszcz nie był za bardzo czosnkowy, tylko lekko słodkawy.

    +0
  • 6 grudnia 2013
    radish

    Zrobiłam te paszteciki - są pyszne! Polecam na święta i nie tylko ;)

    +0
  • 4 grudnia 2013
    wiklinowykret

    Świetna alternatywa dla uszek!

    +0
  • 1 grudnia 2013
    radish

    U mnie jest tak samo - barszcz czerwony z pasztecikami to zawsze potrawa numer jeden na świątecznym wigilijnym stole, ale także w pierwszy i drugi dzień świąt. Popijamy go u teściów z kubków i zagryzamy pasztecikiem, bo już nic więcej nie da się jeść po tak obfitej kolacji ;) Paszteciki są szybkie do przygotowania i równie pyszne jak uszka czy krokiety. W tym roku też będę robić barszczyk czerwony i wykorzystam przepis na paszteciki świąteczne - dzięki ;) Super pomysł z dodaniem tego sosu grzybowego.

    +0
  • 30 listopada 2013
    Wine472d0a5

    Barszcz czerwony z pasztecikami to moja ulubiona potrawa u teściów. Teściowa nie lubi lepić uszek :) dlatego zwykle kończy się na pasztecikach.

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Barszcz czerwony z pasztecikami
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Barszcz czerwony z pasztecikami

Wydrukuj przepis

Barszcz czerwony z pasztecikami

Zgłoś przepis do moderacji