1

2

Przepisy

Barszcz czerwony z pasztecikami

4/5 4 26 5 1

przygotowanie: 30 minut

porcje: 8 porcji

395 calories kalorie: 395 kcal / porcja

Przepyszny barszcz czerwony z pasztecikami przygotujesz szybko i łatwo, a danie to zachwyci domowników zwłaszcza podczas wigilijnej kolacji. Bo jeśli święta Bożego Narodzenia, to barszczu czerwonego z pasztecikami nie może zabraknąć w menu.
Przedstawiamy przepis na szybkie przygotowanie barszczyku, który będzie miał piękny, ciemny kolor i wspaniały aromat – po prostu wykorzystaj produkt Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. A paszteciki? Nic trudnego! Z przepisu dowiesz się, jak przygotować świąteczne paszteciki drożdżowe do barszczu. Kto lubi, może doprawić farsz szczyptą pieprzu ziołowego. Paszteciki można upiec w dowolnej formie: trójkątnych pierożków, okrągłych bułeczek lub zawijanych rogalików. Świąteczny barszcz czerwony z pasztecikami podawaj w bulionówkach lub głębokich miseczkach, a wierzch możesz dodatkowo udekorować majerankiem.
Zobacz inne przepisy na barszcz czerwony >>

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Przygotowanie:

  1. Cebule oraz pieczarki oczyść i drobno posiekaj.
  2. Masło stop, dodaj cebule oraz pieczarki i duś do miękkości.
  3. Dodaj Sos grzybowy jak staropolski Jak u Mamy WINIARY i dokładnie wymieszaj.
  4. Jeżeli farsz jest bardzo gęsty dodaj odrobinę wody. Ostudź.
  5. Mleko podgrzej, dodaj drożdże, cukier, łyżeczkę mąki i pozostaw do wyrośnięcia.
  6. Do mąki dodaj jajko, żółtko, sól, masło i drożdże.
  7. Ciasto wyrabiaj 5 minut, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość jeszcze raz przerób i pozostaw na kolejne 30 minut.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
  9. Rozwałkuj, wykrój małe prostokąty, smaruj farszem i zwijając formuj paszteciki.
  10. Paszteciki posmaruj żółtkiem.
  11. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut.
  12. Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY przygotuj wg przepisu na opakowaniu i podawaj z ciepłymi pasztecikami.

1 wskazówka do przepisu

  • Kaśka
    Barszcz zrobić domowy, a nie chemiczny z paczki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • MISTAN
    Barszcze wg Waszej receptury sa tak wspaniałe jak URODZINOWY MAGAZYN INSPIRACJI JESIEŃ-ZIMA-2016. GRATULACJE ZA 75 LAT Z NAMI.
  • Muszu
    Pyszny barszcz ??
  • asteroix
    aż ślinka cieknie
  • olkaaa
    barszcz bez pasztecika istnieć nie może
  • IZABELA29
    bardzo lubie te paszteciki
  • Anitaj2
    Napewno wypróbuję ten przepis w te Święta :)
  • nulkaa22
    pycha!
  • radish
    pycha
  • radish
    pisałam o pasztecikach, ale jeszcze barszczyk czerwony. dodałam do niego upieczone ząbki czosnku i wyszło świetnie. nie obierałam ich, aby barszcz nie był za bardzo czosnkowy, tylko lekko słodkawy.
  • radish
    Zrobiłam te paszteciki - są pyszne! Polecam na święta i nie tylko ;)
  • wiklinowykret
    Świetna alternatywa dla uszek!
  • radish
    U mnie jest tak samo - barszcz czerwony z pasztecikami to zawsze potrawa numer jeden na świątecznym wigilijnym stole, ale także w pierwszy i drugi dzień świąt. Popijamy go u teściów z kubków i zagryzamy pasztecikiem, bo już nic więcej nie da się jeść po tak obfitej kolacji ;) Paszteciki są szybkie do przygotowania i równie pyszne jak uszka czy krokiety. W tym roku też będę robić barszczyk czerwony i wykorzystam przepis na paszteciki świąteczne - dzięki ;) Super pomysł z dodaniem tego sosu grzybowego.
  • Wine472d0a5
    Barszcz czerwony z pasztecikami to moja ulubiona potrawa u teściów. Teściowa nie lubi lepić uszek :) dlatego zwykle kończy się na pasztecikach.
  • martalubiwiniary
    Przygotowuję listę potraw wigilijnych i tej zabraknąć nie może. Barszcz czerwony z pasztecikami szczególnie sprawdzi się w pierwszy i drugi dzień Świąt, gdy objedzeni, jesteśmy w stanie zjeść już tylko zupę :) Wówczas paszteciki dopełniają danie. No i druga ważna rzecz, mimo wszystko barszcz czerwony z pasztecikami przygotowujemy szybciej niż ten z uszkami. Dla każdego coś dobrego:)
  • teachmetiger
    Idealne zestawienie

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: