Barszcz czerwony z pasztecikami

4/5 4 26 5 1
4/5 4 26 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 2 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 25 min.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Przygotowanie:

  1. Cebule oraz pieczarki oczyść i drobno posiekaj.
  2. Masło stop, dodaj cebule oraz pieczarki i duś do miękkości.
  3. Dodaj Sos grzybowy jak staropolski Jak u Mamy WINIARY i dokładnie wymieszaj.
  4. Jeżeli farsz jest bardzo gęsty dodaj odrobinę wody. Ostudź.
  5. Mleko podgrzej, dodaj drożdże, cukier, łyżeczkę mąki i pozostaw do wyrośnięcia.
  6. Do mąki dodaj jajko, żółtko, sól, masło i drożdże.
  7. Ciasto wyrabiaj 5 minut, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość jeszcze raz przerób i pozostaw na kolejne 30 minut.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
  9. Rozwałkuj, wykrój małe prostokąty, smaruj farszem i zwijając formuj paszteciki. Paszteciki posmaruj żółtkiem.
  10. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut.
  11. Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY przygotuj wg przepisu na opakowaniu i podawaj z ciepłymi pasztecikami.

Opis przepisu:

Przepyszny barszcz czerwony z pasztecikami przygotujesz szybko i łatwo, a danie to zachwyci domowników zwłaszcza podczas wigilijnej kolacji. Bo jeśli święta Bożego Narodzenia, to barszczu czerwonego z pasztecikami nie może zabraknąć w menu.
Przedstawiamy przepis na szybkie przygotowanie barszczyku, który będzie miał piękny, ciemny kolor i wspaniały aromat – po prostu wykorzystaj produkt Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY. A paszteciki? Nic trudnego! Z przepisu dowiesz się, jak przygotować świąteczne paszteciki drożdżowe do barszczu. Kto lubi, może doprawić farsz szczyptą pieprzu ziołowego. Paszteciki można upiec w dowolnej formie: trójkątnych pierożków, okrągłych bułeczek lub zawijanych rogalików. Świąteczny barszcz czerwony z pasztecikami podawaj w bulionówkach lub głębokich miseczkach, a wierzch możesz dodatkowo udekorować majerankiem.
Zobacz inne przepisy na barszcz czerwony >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?