1

2

Przepisy

Cukinia faszerowana z sosem pieczarkowym

4/5

przygotowanie: 25 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 182 kcal / porcja

Nie masz pomysłu na obiad lub lekką przekąskę? Zainspiruj się cukinią! Polecamy faszerowaną cukinię - nadziewaną farszem mięsnym z kurczaka i tartym żółtym serem. Faszerowaną cukinię wzbogać Sosem pieczarkowym Na Każdy Dzień WINIARY (możesz do niego dorzucić pokrojone pieczarki!). Cukinię faszerowaną możesz podać z kaszą lub ryżem, najlepiej od razu po przygotowaniu. Jeśli jednak chcesz zaserwować cukinię z farszem w formie przekąski lub przystawki, podaj ją z odrobiną sałatki – rukoli czy roszponki skropionych oliwą.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj naczynie do zapiekania lub blaszkę.
  2. Cukinie umyj i przekrój wzdłuż, wydrąż miąższ.
  3. Środek cukinii wysmaruj olejem.
  4. Cebulę obierz i drobno posiekaj a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Filet umyj i pokrój w drobną kostkę.
  6. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso i miąższ z cukinii.
  7. Podsmaż i odstaw do ostudzenia.
  8. Do farszu dodaj rozdrobnioną bułkę, jajo, posiekaną natkę pietruszki i sos pieczarkowy (proszek).
  9. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.
  10. Faszeruj cukinie a wierzch posyp serem.
  11. Piecz 25-30 minut.
  12. Cukinię podawaj na ciepło, najlepsza jest na świeżo.

1 wskazówka do przepisu

  • radish
    Jeszcze lepszy smak będzie, kiedy użyjemy sosu grzybowego. Do tego podgrzybki lub borowiki

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

  • radish

    Pycha na obiad

    Faszerowana cukinia i grzybki to pyszne połączenie. A dodatek sosu sprawia, że jest wyśmienicie ;)

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

  • radish
    To super przepis :) robiłam kilka razy w rożnych wersjach. Mniam!
  • MISTAN
    Przepis sprawdzony, polecam
  • maxpiz
    musze sprobowac, jeszcze nie jadlem cukinii w takiej postaci.
  • Redone
    Cukinia wyszła przepyszna. Dodałam co prawda troszkę groszku z puszki, ale i bez tego byłoby super. A do cukinii pieczone ziemniaki, które przy okazji zrobiłam w piekarniku. Na pewno wrócę do tego przepisu nie raz!
  • kukkuk
    Niee wiem, czy można to nazwać targiem. To sa zakupy grupowe. na pewno działają w Warszawie, o Lublin pytaj bezpośrednio u nich (możesz na ich fb - https://www.facebook.com/lokalnyrolnikpl?fref=ts). Przy okazji zapraszam do naszej grupy zakupowej: https://lokalnyrolnik.pl/hocki_klocki
  • kukkuk
    Niee wiem, czy można to nazwać targiem. To sa zakupy grupowe. na pewno działają w Warszawie, o Lublin pytaj bezpośrednio u nich (możesz na ich fb - www.facebook.com/lokalnyrolnikpl?fref=ts). Przy okazji zapraszam do naszej grupy zakupowej: lokalnyrolnik.pl/hocki_klocki
  • kukkuk
    Niee wiem, czy można to nazwać targiem. To sa zakupy grupowe. na pewno działają w Warszawie, o Lublin pytaj bezpośrednio u nich (możesz na ich fb - https://www.facebook.com/lokalnyrolnikpl?fref=ts). Przy okazji zapraszam do naszej grupy zakupowej: https://lokalnyrolnik.pl/hocki_klocki
  • kukkuk
    Niee wiem, czy można to nazwać targiem. To sa zakupy grupowe. na pewno działają w Warszawie, o Lublin pytaj bezpośrednio u nich (możesz na ich fb - https://www.facebook.com/lokalnyrolnikpl?fref=ts). Przy okazji zapraszam do naszej grupy zakupowej: https://lokalnyrolnik.pl/hocki_klocki
  • Szyneczka
    Już nie pierwszy raz słyszę o tym lokalnyrolnik.pl. Co to jest? Jakiś taki targ online? Czy w Lublinie to działa?
  • kukkuk
    Kupiłam cukinię na lokalnyrolnik.pl i nie mogłam się zdcydować, jak ją przyrządzić. Całe szczęście kochane WIniary nie zawiodły. Wyszła przepyszna :)
  • olkaaa
    robię bardzo podobną
  • AleAla
    haha wstyd się przyznać, ale dopiero teraz się zebrałam do zrobienia cukinii faszerowanej dzięki filmikowi zamieszczonemu w przepisie. Dzięki!
  • Izqa1306
    czesto robie faszerowana cukinie ale w sezonie jak mi rosna na dziłce mmm<)
  • lucynako
    właśnie szukałam przepisu na faszerowaną cukinie...i już znalazłam :)
  • MAMA54
    uwielbiam taką faszerowaną cukinię
  • pink086
    Dobry pomysł, wypróbuję.
  • MagdaGotuje
    Cukinie mają być średniej wielkości, tak jak na jedną porcję - nie wybieraj tych największych, ani za małych, zobaczysz sama w warzywniaku. Sam przepis świetny - cukinia wychodzi przepyszna, a farsz idealnie się komponuje.
  • arancia85
    Ja mam pytanie. jakiej wielkości mają być te cukinie?
  • monikafietz8
    Pyszny przepia, nie zapomniany smak
  • Vitaminek
    Bardzo lobię dania z cukini a ten przepis jest chyba moim ulubionym
  • Vitaminek
    Świetny przepis!!
  • matkovsky
    GENIALNE! Można jeść na kilka sposobów (wyjadając nadzienie jak z talerza; jedząc jak kanapke; na zimno...)i zawsze smakuje świetnie. Nowy, oryginalny smak! Polecam!!!
  • gapka
    pychotka :)polecam naprawde dobre wczoraj robilam i bylam milo zaskoczona , bardzo syconce
  • MISTAN
    chętnie zjadam cukinię i paprykę nadziewana mięsem, ale na ostro
  • ioannis077
    Uwielbiam cukinie! W ogóle warzywa a ten przepis jest świetny, nie zajmuje dużo czasu a danie jest przepyszne. I mało kaloryczne ;)
  • justwik
    Przepis wyborny! W mojej kuchni modyfikuję wykonanie-mianowicie przed faszerowaniem wydrążoną cukinie - blanszuję.Polecam
  • winiarkowa
    Bardzo dobry przepis,mężowi bardzo smakowało z resztą mnie także.Polecam do wypróbowania- bardzo sycące.
  • polamar
    pyszny przepis, wypróbowałam i zrobił furorę w moim domu z małą zmianą, zamiast sosu pieczarkowego dodałam bolognese (ponieważ innego nie miałam) polecam

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: