1

2

Przepisy

Ciasto z truskawkami

5/5 5 242 5 1

przygotowanie: 25 minut

porcje: 18 porcji

309 calories kalorie: 309 kcal / porcja

Puszyste ucierane ciasto, pieczone z truskawkami pod cytrynową bezą i posypane płatkami migdałów. To nie tylko brzmi pysznie, ale także smakuje fantastycznie. Ciasto z truskawkami przygotuj z dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY oraz Proszku do pieczenia WINIARY. Dodatkowym zaskoczeniem w cieście są migdałowe płatki i nutka cytrynowa, która dodaje charakteru temu deserowi. Ciasto z truskawkami możesz podać z odrobiną Bitej śmietany WINIARY.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C i przygotuj tortownicę
  2. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę
  3. Dodawaj stopniowo jaja, mąkę przesianą z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia
  4. Pod koniec miksowania dodaj śmietanę, ciasto powinno być gęste
  5. Ciasto przełóż na blaszkę, najlepiej wyłożoną pergaminem
  6. Na cieście ułóż umyte truskawki, najlepiej w całości
  7. Przygotuj bezę - białka ubij na bardzo sztywną pianę z cukrem i sokiem z cytryny
  8. Pianę wyłóż na owoce i posyp migdałami
  9. Ciasto piecz około 45 minut a po upieczeniu - schłodź

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: