Torcik jabłkowy

5/5 5 15 5 1
5/5 5 15 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 3 godz.

  • Porcje: 16

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Galaretki o smaku agrestowym rozpuść w 1 szklance wrzącej wody, a następnie pozostaw do ostudzenia.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz z zimną Galaretką o smaku agrestowym i cynamonem.
  3. Galaretkę o smaku pomarańczowym rozpuść w 1 szklance wody i schłodź.
  4. Jajka ubij z cukrem pudrem na parze, a następnie ostudź.
  5. Masło utrzyj.
  6. Do utartego masła dodawaj stopniowo masę jajeczną. Do masy dodaj jabłka z Galaretką o smaku agrestowym.
  7. 0,5 szklanki wody zmieszaj z sokiem z cytryny i nasącz w niej biszkopty.
  8. Dno tortownicy wyłóż biszkoptami. Na biszkopty wyłóż masę jabłkową.
  9. Torcik polej Galaretką o smaku pomarańczowym WINIARY.
  10. Wstaw do lodówki do stężenia. Po 3 godzinach chłodzenia ciasto jest gotowe do podania.

Opis przepisu:

Torcik jabłkowy na zimno bez pieczenia, ze spodem z biszkoptów, puszystą masą jabłkowo-agrestową oraz Galaretką o smaku pomarańczowym WINIARY. Torcik jabłkowy przygotujesz szybko i łatwo, a wygląd i smak deseru sprawi, że degustacja na pewno nie skończy się na jednym kawałku. Ciasto możesz podawać z dodatkiem Bitej śmietany WINIARY, a wierzch torciku udekorować świeżą miętą.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?