Tiramisu

5/5 5 56 5 1
5/5 5 56 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 2 godz.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, dodaj serek.
  2. Śmietanę ubij i połącz z masą jajeczno-serową.
  3. Przygotuj biszkopty, mocząc je delikatnie w kawie.
  4. W pucharkach układaj warstwowo: biszkopty moczone w kawie, część masy, posypkę z czekolady, biszkopty moczone w kawie i masę.
  5. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  6. Desery posyp czekoladą. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

Opis przepisu:

Tiramisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać – to prawdziwy przebój wśród deserów. Tę ikonę kuchni włoskiej przyrządzamy w tradycyjny sposób – najpierw przygotowujemy masę jajeczno-serową ze śmietanką, a następnie biszkopty, które moczymy w mocnej kawie. Tiramisu układamy w pucharku warstwowo w kolejności: biszkopty, masa, czekoladowa posypka, biszkopty, masa, czekoladowa posypka… Grunt, aby tiramisu zwieńczyć startą czekoladą, którą dekorujemy wierzch deseru. Tak przygotowane tiramisu odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, a następnie zajadamy z przyjemnością!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?