1

2

Przepisy

Tiramisu

5/5 5 56 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 120 minut

porcje: 8 porcji

509 calories kalorie: 509 kcal / porcja

Tiramisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać – to prawdziwy przebój wśród deserów. Tę ikonę kuchni włoskiej przyrządzamy w tradycyjny sposób – najpierw przygotowujemy masę jajeczno-serową ze śmietanką, a następnie biszkopty, które moczymy w mocnej kawie. Tiramisu układamy w pucharku warstwowo w kolejności: biszkopty, masa, czekoladowa posypka, biszkopty, masa, czekoladowa posypka… Grunt, aby tiramisu zwieńczyć startą czekoladą, którą dekorujemy wierzch deseru. Tak przygotowane tiramisu odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, a następnie zajadamy z przyjemnością!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, dodaj serek.
  2. Śmietanę ubij i połącz z masą jajeczno-serową.
  3. Przygotuj biszkopty, mocząc je delikatnie w kawie.
  4. W pucharkach układaj warstwowo: biszkopty moczone w kawie, część masy, posypkę z czekolady, biszkopty moczone w kawie i masę.
  5. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  6. Desery posyp czekoladą.
  7. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: