1

2

Przepisy

Babka pomarańczowa

3/5

przygotowanie: 20 minut

porcje: 16 porcji

kalorie: 228 kcal / porcja

Pachnąca, puszysta babka pomarańczowa to smakołyk, który mogą przygotować nawet początkujący kucharze. Wszystkie składniki, włącznie z Kisielem pomarańczowym, po prostu miksujemy mikserem - wystarczy tylko przestrzegać kolejności ich dodawania. Upieczoną babkę możemy oblać polewą owocową lub lukrem z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej. Świetna jest także z polewą z deserowej czekolady z kroplą cytrusowego aromatu.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W rondelku roztop margarynę.
  2. Formę na babkę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
  3. Przesiej mąkę z Proszkiem do pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzej do 175°C.
  5. Jajka zmiksuj z cukrem pudrem.
  6. Do jajek dodawaj stopniowo sypki Kisiel oraz mąkę pszenną z Proszkiem do pieczenia.
  7. Na koniec wlej margarynę i odrobinę aromatu pomarańczowego – cały czas miksuj.
  8. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  9. Piecz 50 minut.
  10. Po upieczeniu babkę polukruj lub posmaruj polewą owocową.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: