1

2

Przepisy

Babka pomarańczowa

3/5

przygotowanie: 20 minut

porcje: 16 porcji

kalorie: 228 kcal / porcja

Pachnąca, puszysta babka pomarańczowa to smakołyk, który mogą przygotować nawet początkujący kucharze. Wszystkie składniki, włącznie z Kisielem pomarańczowym, po prostu miksujemy mikserem - wystarczy tylko przestrzegać kolejności ich dodawania. Upieczoną babkę możemy oblać polewą owocową lub lukrem z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej. Świetna jest także z polewą z deserowej czekolady z kroplą cytrusowego aromatu.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W rondelku roztop margarynę.
  2. Formę na babkę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
  3. Przesiej mąkę z Proszkiem do pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzej do 175°C.
  5. Jajka zmiksuj z cukrem pudrem.
  6. Do jajek dodawaj stopniowo sypki Kisiel oraz mąkę pszenną z Proszkiem do pieczenia.
  7. Na koniec wlej margarynę i odrobinę aromatu pomarańczowego – cały czas miksuj.
  8. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  9. Piecz 50 minut.
  10. Po upieczeniu babkę polukruj lub posmaruj polewą owocową.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: