1

2

Przepisy

Korzenne ciasto marchewkowe

4/5 4 54 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 20 porcji

299 calories kalorie: 299 kcal / porcja

Korzenne ciasto marchewkowe to doskonały pomysł na świąteczny deser, którego zapach przypomni domownikom, że Święta Bożego Narodzenia już tuż, tuż. Przepis na ciasto marchewkowe na pewno zaskoczy szczególnie tych, którzy nie przypuszczają, że z marchewki można przygotować coś tak pysznego. Aby zrobić korzenne ciasto świąteczne, wykorzystaj Proszek do pieczenia WINIARY i Cukier wanilinowy WINIARY, aby Twój wypiek był puszysty i przyjemnie pachniał, a do tego także dopraw ciasto cynamonem, dodaj rodzynki i posiekane orzechy. Ciasto marchewkowe możesz udekorować polewą czekoladową lub lekko oprószyć cukrem pudrem. Jeśli jednak najmniejsi domownicy są w pobliżu, na pewno będą mieli pomysł na niepowtarzalną dekorację wierzchu ciasta. Mogą do tego wykorzystać kandyzowane owoce, płatki migdałowe lub kolorową posypkę.
Zobacz inne przepisy na ciasta wigilijne >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę, jajka i olej ubij mikserem do białości.
  2. Do masy dodaj marchew, cukier, Cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, dalej miksuj.
  3. Na koniec dodaj orzechy i rodzynki.
  4. Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wstaw ciasto.
  6. Piecz około 1 godziny. Podawaj posmarowane polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: