Dżem z gruszek

Oceń ten przepis!

4/5 4 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 20 min.

  • Porcje 10

4/5 4 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Gruszki obieramy i czyścimy z gniazd nasiennych, ważymy by było ich 3 kg.
  2. Kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do rondla, podlewamy 125 ml wody i wsypujemy cukier.
  3. Gotujemy, często mieszając by owoce nie przywarły do dna. Gdy dżem zgęstnieje dodajemy imbir i kwasek cytrynowy. Gotujemy jeszcze około 30 minut.
  4. Do wyparzonych słoiczków nakładamy jeszcze gorący dżem, zakręcamy.
  5. Pasteryzujemy 20 minut. Odwracamy dnem do góry.

Opis przepisu:

Jesienią, gdy gruszki są najsłodsze i najpyszniejsze, warto przygotować kilka słoików dżemu z gruszek. Nie od dzisiaj wiadomo, że własnoręcznie przygotowane przetwory smakują najlepiej. Słodkie gruszki z dodatkiem imbiru będą wspaniale komponowały się z białym serem, ale sprawdzą się również jako dodatek do ciast i deserów.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?