Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Pierogi z jagodami

Oceń ten przepis!

4/5 4 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 5 min.

  • Porcje 6

4/5 4 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto

nadzienie

oraz

Przygotowanie:

  1. Zagnieść ciasto pierogowe.
  2. Podzielić na kilka części (przykryć ściereczką lub miską by nie wyschło), a jedną z nich cienko rozwałkować podsypując niewielką ilością mąki.
  3. Wykroić szklaneczką krążki, lekko rozciągnąć palcami, nałożyć owoce posypane cukrem na wilgotniejszą stronę, złożyć na pół, starannie skleić brzegi.
  4. Gotowe pierożki ułożyć na ściereczce obsypanej mąką.
  5. Porcjami wrzucać pierogi do wrzącej, lekko osolonej wody i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką (garnek przykryć pokrywką).
  6. Kiedy po kilku minutach pierogi wypłyną na wierzch zdjąć pokrywkę i dogotować je jeszcze 2-3 minuty.
  7. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do miski z zimną wodą i ponownie przy pomocy cedzaka wyjąć.
  8. Gotowe pierożki przełożyć na talerze i posypać cukrem lub polać kwaśną śmietaną ubitą z cukrem i cukrem wanilinowym.

Opis przepisu:

Niektórzy twierdzą, że pierogi w naszych rejonach były znane już w średniowieczu. Nic więc dziwnego, że obecnie serwujemy je pod różnymi postaciami. Mogą one być wytrawne, a także słodkie. Pierogi z jagodami są idealnym przykładem na to, jak w jednym daniu zamknąć smak wakacji. Lekko kwaśny smak jagód jest przełamany słodką polewą, stworzoną ze śmietany i Cukru wanilinowego WINIARY. Brzmi przepysznie, prawda?

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?