Bułki żytnie z ziarnami

Oceń ten przepis!

4/5 4 17 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 20 min.

  • Porcje 6

4/5 4 17 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiać obie mąki.
  2. Drożdże wymieszać z  niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.
  3. Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól i przy pomocy miksera wyrobić ciasto./ok.4 -5 minut/.
  4. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
  5. Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.
  6. Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  8. Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.

Opis przepisu:

Bułki żytnie z ziarnami są puszyste i pachnące, a dodatek ziaren słonecznika, lnu i dyni nadaje im ciekawego posmaku. Mąka żytnia sprawia natomiast, że bułki żytnie z ziarnami są nieco cięższe i ciemniejsze niż pszenne, ale nie mniej pyszne! Rumiane bułeczki zajadaj na śniadanie z ulubionymi dodatkami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?