Dietetyczny rosół z królika

Oceń ten przepis!

4/5 4 18 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 10

4/5 4 18 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso królika dokładnie umyj i osusz. Poodcinaj zbędny tłuszcz i błonki. Podziel na porcje.
  2. Pół cebuli usmaż na oliwie, aby nabrała ciemno-brązowego koloru.
  3. Włoszczyznę obierz i podziel na średniej wielkości kawałki.
  4. Do wody włóż porcje królika i gotuj na bardzo wolnym ogniu. Zbieraj z wierzchu wody powstałą szumowinę, aby rosół był klarowny. Po ok. 2 godzinach wrzuć włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i cebulę.
  5. Przed końcem gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj lubczyk, natkę pietruszki i gałązkę suszonego oregano.
  6. Podawaj z lanymi kluseczkami albo z makaronem i natką pietruszki.

Opis przepisu:

Rosołek z królika jest bardzo lekki i aromatyczny, idealny dla osób na diecie oraz małych dzieci. Wykonanie jest proste i podobne do tradycyjnego rosołu. Pod koniec gotowania wystarczy, że doprawisz go lubczykiem, natką pietruszki oraz gałązką suszonego oregano, dzięki czemu nabierze on delikatnego charakteru. Dietetyczny rosół z królika najlepiej smakuje z kluseczkami lub makaronem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?