Kremowa zupa dyniowa z curry

4/5 4 27 5 1
4/5 4 27 5 1
  • Przygotowanie: 20 min.

  • Oczekiwanie: 40 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, dynię oraz cebulę kroimy w kostkę. Następnie przesmażamy na oleju i posypujemy połową curry .
  2. Kostki bulionu rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego przesmażone wcześniej warzywa.
  3. Całość należy gotować do miękka. Zupę doprawić cukrem, curry, imbirem, solą i pieprzem. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować około 2-3 minuty.
  4. Następnie całość blendujemy na aksamitny krem.

Opis przepisu:

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Ale nie tylko, bo odpowiednio przechowywana dynia zachowuje swoje właściwości nawet przez 6 miesięcy! To warzywo idealne, by przyrządzić z niego kremową zupę dyniową, która będzie miała jeszcze intensywniejszy smak, jeśli dodasz do niej curry. Kremową zupę dyniową z curry podawaj udekorowaną natką pietruszki i grzankami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • iko0na
    Mam pytanie, tam zamiast 1 gałązka co powinno być napisane ? Bo podejrzewam, że jedna gałązka oleju przypadkiem się wkradła do przepisu :)