Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Oceń ten przepis!

5/5 5 30 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 3 godz. 55 min.

  • Porcje 10

5/5 5 30 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cukinie obieramy ze skóry. Wydrążamy łyżką ze środka miąższ.Ścieramy cukinie na tarce jarzynowej o małych oczkach, możemy pomóc sobie robotem.
  2. Zasypujemy cukinie 1 kg cukreu. Zostawiamy na 2 godziny.
  3. Po tym czasie przekładamy do brytfanki lub dużego garnka i smażymy około 1,5 godziny.
  4. Pod koniec smażenia dodajemy kwasek i galaretki. Gotujemy jeszcze około 15 minut.Przekładamy do słiczków i zakręcamy.
  5. Pasteryzujemy 10 minut. Po wyciągnięciu z pasteryzacji obracamy dnem do góry.

Opis przepisu:

Czy z cukinii można zrobić dżem? Oczywiście! Wydrążone i obrane ze skóry cukinie zasypujemy cukrem i smażymy, a następnie dodajemy do nich Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY i galaretkę cytrynową. Tak przygotowany dżem z cukinii z galaretką cytrynową pasteryzujemy w słoiczkach, a gdy dżem będzie już gotowy, podajemy go do kanapek lub naleśników.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?