Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

Oceń ten przepis!

5/5 5 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 5 min.

  • Porcje 6

5/5 5 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Świeże grzyby czyścimy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut.
  2. Następnie odcedzamy grzybki, przelewamy zimną wodą i układamy w słoikach.
  3. Pomiędzy grzyby wkładamy obgotowaną cebulę, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki, liść laurowy i kawałek chrzanu.
  4. Zalewę sporządzamy zagotowując wodę z solą i cukrem. Następnie dodajemy ocet.
  5. Gorącą zalewę wlewamy do słoików, które natychmiast zamykamy. Pasteryzujemy 45 minut.

Opis przepisu:

Przepyszne grzybki marynowane w zalewie słodko-kwaśnej. To fantastyczny dodatek do dania głównego, albo sposób na krótką przegryzkę. Bardzo dobrze smakują i wyjątkowo atrakcyjnie pachną, co sprawia, że są naprawdę pożądanym dodatkiem w każdej kuchni. Mniam!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?