Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 45 min.

  • Porcje 20

5/5 5 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

CIASTO

MASA SEROWA

dodatkowo

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej margarynę, cukier puder, sól i żółtka. Siekamy nożem, a następnie wyrabiamy.
  2. Gotowe ciasto schładzamy 1 godzinę w lodówce.
  3. Po tym czasie wykładamy je do posmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasta nie musimy wałkować, bo jest na tyle elastyczne, że damy rade rozprowadzić je ręką rozciągając na blaszkę. Nakłuwamy widelcem.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu lekko studzimy.
  5. Żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę. Ucieramy je z cukrem pudrem. Następnie dodajemy porcjami ser, roztopiona margarynę i mąki. Masę dzielimy na pół.
  6. Do każdej dodajemy po połowie ubitych białek. Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
  7. Do jednej z mas dodajemy 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kajmakowej tj. około 2-3 łyżek. Użyłam masy z małej puszki. Energicznie mieszamy.
  8. Masy wylewamy na podpieczone ciasto na przemian tzn. trochę masy białej, następnie w środek masa kakaowa, znów masa biała w środek, masy kakaowej itd.
  9. Pieczemy według przepisu 70 minut (u mnie było to 90, gdyż środek sernika się nie podniósł i postanowiłam go dłużej potrzymać). Musimy obserwować ciasto podczas pieczeniaTemp. pieczenia to 170 stopni C. Po upieczeniu trzymamy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze 10 - 15 minut.
  10. Po lekkim przestudzeniu sernika gotową polewę ajerkoniakową rozpuszczamy i polewamy po wierzchu ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Ozdabiamy cukierkami czekoladowymi. U mnie sernik stał całą noc w zimnym miejscu.

Opis przepisu:

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym to słodka pokusa, która sprawi, że ślinka pocieknie nie tylko najmłodszym, ale też tym całkiem dużym domownikom. Ciasto nie jest łatwe w przygotowaniu, ale warto poświęcić chwilę na jego naukę ponieważ efekt jest zdumiewający zarówno dla nosa, podniebienia jak i oka. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?