1

2

Przepisy

Placki z kabaczka

3/5 3 13 5 1

przygotowanie: 40 minut

porcje: 4 porcje

Przysmak dzieciństwa. Przyrządzane późnym latem z dojrzałych kabaczków. Wciągają tak bardzo, że trudno oderwać się od talerza.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kabaczek obierz, usuń gąbczasty środek łyżką. Zetrzyj go na tarce na grubych oczkach.
  2. Obierz cebulę i również ją zetrzyj. Tym razem na małych oczkach.
  3. Startego kabaczka i cebulę wymieszaj z jajkami.
  4. Do mieszanki przesiej mąkę. Dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju do złotego koloru.

1 wskazówka do przepisu

  • Myszorka
    Można je także zrobić w wersji bezglutenowej - zamiast mąki pszennej dodać mieszankę mąki ryżowej i kukurydzianej w proporcji 3:1, należy też dać wtedy nieco więcej soli ??

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: