Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Makowiec z pianką

Makowiec z pianką
  • 022.JPG
  • 023.JPG
  • 024.JPG
  • 026.JPG
  • Makowiec z pianką
  • 022.JPG
  • 023.JPG
  • 024.JPG
  • 026.JPG
  • Makowiec z pianką
  • czas Łączny czas: 90 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 60 min)
  • porcji Porcji: 25
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Makowiec delikatny w smaku ukryty pod bezową pianką .

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Z mąki , margaryny , proszku do pieczenia , żółtek i cukru pudru robimy gładkie ciasto. Zawijamy je w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i wykładamy posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą formy. Nakłuwamy je widelcem.
  2. Mase makową łaczymy z żółtkami i miodem. Dokładnie mieszamy.Wykładamy ja na ciasto.
  3. Wykładamy pokrojone w plastry jabłka na ciasto.
  4. Na pianę ubijamy 5 białek z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania dodajemy proszek budyniowy. Ciasto wyciagamy z piekarnika. Polewamy ubitą pianą i wstawiamy jeszcze na 15 -20 minut .
Kalorie: - kcal / 25 porcję

Potrzebne składniki:

  • ciasto
  • mąki tortowej (250 g)
  • Proszek do pieczenia WINIARY (1 łyżeczka)
  • margaryny (150 g)
  • cukru pudru (60 g)
  • żółtka (2 sztuki)
  • DODATKOWO
  • masa makowa (1 opakowanie)
  • żółtka (3 sztuki)
  • miód (2 łyżki)
  • jabłka (2 dag)
  • PIANA:
  • białka (5 sztuk)
  • cukru kryształu (150 g)
  • Budyń o smaku śmietankowym WINIARY (1 opakowanie)

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Makowiec z pianką
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Makowiec z pianką

Wydrukuj przepis

Makowiec z pianką

Zgłoś przepis do moderacji