Ciasto dyniowe na drożdżach z jabłkiem

Oceń ten przepis!

5/5 5 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 25 min.

  • Porcje 25

5/5 5 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Dynie obieramy ze skóry i czyścimy z miąższu. Kroimy w kosteczkę.
  2. Zalewamy szklanka zimnego mleka i gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka (około 15 minut). Następnie za pomocą blendera miksujemy na "papkę ".
  3. Margaryne roztapiamy w mikrofalówce lub tradycyjnie i studzimy.
  4. Mleko podgrzewamy. W reszcie ciepłego mleka rozrabiamy drożdże z łyżką cukru. Gdy podrosną, wlewamy do miski gdzie wsypujemy wcześniej mąkę.
  5. Następnie dodajemy dynię, resztę cukru, margaryne i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrabiamy około 15 minut tak, by ciasto swobodnie odchodziło od brzegów miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
  6. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy z kominem.
  7. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na cieście. Posypujemy wierzch cukrem kryształem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 50 minut.

Opis przepisu:

Ciasto dyniowe na drożdżach z jabłkiem to nietypowe, ale bardzo smaczne połączenie. Smaki dyni i jabłek intrygująco się przenikają i uzupełniają, tworząc niezapomnianą kompozycję. Kiedy już raz zrobicie to ciasto, na dobre zagości w Waszych domach. Gwarantujemy, że zniknie z blachy szybciej, niż trwa przygotowanie! Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?