Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Sałatka ze szpinakiem i fetą

Oceń ten przepis!

4/5 4 18 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Porcje 3

4/5 4 18 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Umyj szpinak, paprykę i ogórka.
  2. Na duży płaski talerz wyłóż liście szpinaku.
  3. Ogórek zielony pokrój w plastry, a paprykę w grubą kostkę.
  4. Ser feta odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
  5. Paprykę, ogórek i ser wyłóż na szpinak. Dodaj oliwki i liście bazylii.
  6. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, musztardę. Dopraw cukrem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  7. Sałatkę podawaj polaną przygotowanym sosem oraz z grzankami.

Opis przepisu:

Kolorowa sałatka ze szpinakiem, serem feta, czerwoną papryką, ogórkiem i oliwkami to znakomity pomysł na wartościowy dodatek do obiadu czy grilla lub przekąskę. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a wygląda niezwykle efektownie. Dressing na bazie oliwy i octu balsamicznego nada potrawie charakteru.

Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i fetą? Zacznij od umycia warzyw. Następnie na duży płaski talerz wyłóż liście szpinaku. Zielony ogórek pokrój w plastry, a paprykę w grubą kostkę. Odsącz z zalewy ser feta i pokrój w kostkę.

Tak przygotowane składniki (ogórek, paprykę i ser feta) wyłóż na liście szpinaku. Dodaj oliwki (w całości lub przepołowione) oraz całe liście bazylii.

W niewielkiej miseczce przygotuj sos do sałatki, mieszając oliwę, ocet balsamiczny i musztardę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj całość. Polej sałatkę przygotowanym sosem. Sałatka ze szpinakiem i fetą gotowa!

Jeśli podajesz sałatkę ze szpinakiem i fetą jako dodatek do obiadu lub mięs z grilla, nie musisz robić już nic więcej. Jednak jeśli serwujesz ją solo, jako przekąskę, wtedy dobrze jest podać ją z kromkami świeżego pieczywa, pokrojoną bagietką, a najlepiej – z grzankami. Idealnie sprawdzą się grzanki z bagietki, polane odrobiną oliwy z oliwek, doprawione czosnkiem i upieczone w piekarniku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?