Sałatka z gotowanym kurczakiem

4/5 4 3 5 1
4/5 4 3 5 1
  • Przygotowanie: 32 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 25 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pierś gotujemy z przyprawami, lub wykorzystujemy mięsko od gotowania rosołu, studzimy, kroimy w sporą kostkę.
  2. Słonecznik prażymy na suchej patelni - studzimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Pekinkę kroimy i seler naciowy kroimy w kostkę.
  3. Jogurt mieszamy z majonezem. Dodaję jogurt, żeby "przełamać" ciężkość samego majonezu i nadać sałatkom lekkości. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z sosem. Solimy, pieprzymy do smaku, dodajemy dużą ilość świeżo posiekanego koperku.
  4. Sosem zalewamy sałatkę, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 1h do lodówki.

Opis przepisu:

Delikatna i smaczna sałatka, w której znalazło się miejsce też na dużą dawkę białka w postaci czerwonej fasoli i kurczaka.
Prócz chudego mięsa z kurczaka i sycącej fasoli, w sałatce nie zabrakło chrupiących dodatków: kapusta pekińska dodaje świeżości, kukurydza słodkości, prażony słonecznik i seler naciowy dodają wyrazistości, a wszystko łączy Majonez Dekoracyjny WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?