Udka pieczone z ryżem

Oceń ten przepis!

4/5 4 25 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 3 godz. 20 min.

  • Porcje 6

4/5 4 25 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Marynata

Zalewa

Pozostałe

Przygotowanie:

  1. Marynata : mięso oprószamy solą, pieprzem i papryką. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa, a na końcu dodajemy oliwę z oliwek.
  2. Mięso dokładnie nacieramy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  3. W naczyniu żaroodpornym wsypujemy ryż i zalewamy go wodą.
  4. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do ryżu z wodą.
  5. Do miseczki wsypujemy pieprz, vegete, paprykę, cukier, keczup i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Na ryż z wodą układamy mięso zalewamy je zalewą i wkrawamy plastry margaryny między mięso. Zapiekamy 80 minut w 180 stopniach

Opis przepisu:

Udka pieczone z ryżem brzmią zwyczajnie, ale wcale takie nie są! Mięso obtaczamy w paprykowej marynacie, a ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego z wodą. Udka układamy na ryżu, a całość zalewamy pierzynką z keczupu i przypraw. Tak przygotowane udka pieczemy z ryżem, a gdy będą już gotowe podajemy z ulubioną surówką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?