1

2

Przepisy

Pyszny makowiec

4/5 4 8 5 1

przygotowanie: 70 minut

oczekiwanie: 160 minut

porcje: 20 porcji

Pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto!

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto makowe:

Biszkopt kakaowy:

Masa jabłkowa:

Masa żółtkowa:

Dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Ciasto makowe: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy resztę składników i sparzony i zmielony 2 razy mak. Na samym końcu dodajemy piane ubitą z białek. Dzielimy na pół i pieczemy 2 placki, na blaszce 25/36, przez 30 minut w 180 stopniach.
  2. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
  3. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, ścieramy na dużej tarce, dusimy pod przykryciem około 45 minut następnie dodajemy galaretkę i cukier do smaku mieszamy do rozpuszczenia i ściągamy z gazu.
  4. Masa żółtkowa: Żółtka roztrzepujemy z mąkami w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami, do gotującego wlewamy żółtka, ciągle mieszamy, gotujemy aż do zgęstnienia. Margarynę ucieramy z zimnym budyniem.
  5. Przełożenie ciasta: Ciasto makowe -połowa masy żółtkowej -biszkopt kakaowy -masa jabłkowa -reszta masy -ciasto makowe -polewa.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • teachmetiger
    Nie przepadam za makowcami, ale tego zjadłabym co najmniej 2 kawałki. Zachęca do posmakowania. I bardzo ładnie Ci te warstwy wyszły. Widać która jest która.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: