Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Zapiekanka z czerstwego chleba

Oceń ten przepis!

5/5 5 20 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 47 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 4

5/5 5 20 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek, marchew obieramy.
  2. Cebulę z czosnkiem siekamy i podsmażamy na oleju. Marchewkę kroimy na niezbyt grube plastry i dorzucamy do patelni.
  3. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy razem z cebulą i marchewką.
  4. Ogórki kiszone kroimy w plastry.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oliwy, następnie układamy pokrojony na kromki chleb.
  5. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich musztardę i jogurt, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Tak przygotowaną miksturą zalewamy każdą kromkę chleba.
  6. Na chlebie układamy pokrojone ogórki, na nie przekładamy zawartość patelni, posypujemy rozmarynem.
  7. Na wierzch kruszymy fetę oraz posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok. 30min w 180 C.

Opis przepisu:

Jeśli nie wiesz, co zrobić z czerstwym chlebem, zrób z niego zapiekankę! Kromki chleba smarujemy sosem z jajka, musztardy, jogurtu i przypraw, a następnie układamy na nich cebulę, czosnek, marchewkę, ogórki konserwowe i boczek. Zapiekankę z czerstwego chleba przykrywamy pierzynką z fety i żółtego, startego sera, a następnie zapiekamy i... gotowe!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?