1

2

Przepisy

Ciasto toffee

4/5 4 6 5 1

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 720 minut

porcje: 30 porcji

Niesamowicie słodkie i niesamowicie kaloryczne. Na specjalne okazje. Błyskawicznie poprawia humor.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. 3 szklanki mleka, cukier i masło zagotować. Do gotującej się masy dodać dokładnie zmiksowane: 1 szklankę mleka, krupczatkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Mieszając gotować na małym ogniu, aż powstanie masa budyniowa. Lekko przestudzić.
  2. 0,5 litra kremówki ubić. W czasie ubijania stopniowo dodawać zimny kajmak.
  3. Ubić pozostałe 0,5 litra kremówki. Dodać cukier puder i cukier wanilinowy, nadal ubijać.
  4. Na blasze 20x35 cm ułożyć herbatniki. Wyłożyć na nie budyń. Na budyniu ułożyć krakersy, a na nie wylać masę toffee. Uwaga! Poprzednia masa musi całkowicie ostygnąć. Całość przykryć ponownie krakersami, na które wyłożyć bitą śmietanę. Ciasto wstawić do lodówki i czekać aż wszystkie masy stężeją (co najmniej 10 godzin, a najlepiej całą noc).
  5. Przed podaniem posypać startą czekoladą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: