Ciasto toffee

Oceń ten przepis!

4/5 4 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 10 godz. 15 min.

  • Porcje 30

4/5 4 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Masa budyniowa: 3 szklanki mleka, cukier i masło zagotować. Do gotującej się masy dodać dokładnie zmiksowane wcześniej: 1 szklankę mleka, krupczatkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Mieszając gotować na małym ogniu, aż powstanie masa budyniowa. Następnie lekko przestudzić.
  2. Ubić 0,5 litra kremówki. W czasie ubijania, stopniowo dodawać zimny kajmak.
  3. Ubić pozostałe 0,5 litra kremówki. Dodać cukier puder i cukier wanilinowy, nadal ubijać.
  4. Na blasze 20x35 cm ułożyć herbatniki. Wyłożyć na nie budyń. Na budyniu ułożyć krakersy, a na nie wylać masę toffee. Uwaga! Poprzednia masa musi całkowicie ostygnąć. Całość przykryć ponownie krakersami, na które wyłożyć bitą śmietanę.
  5. Ciasto wstawić do lodówki i czekać, aż wszystkie masy stęgną się (co najmniej 10 godzin, a najlepiej całą noc).
  6. Przed podaniem posypać startą czekoladą.

Opis przepisu:

Niesamowicie słodkie i błyskawicznie znikające z talerzyków ciasto toffee to idealny deser na świąteczne spotkania, wśród rodziny lub na urodzinowy poczęstunek w pracy. Wyjątkowe ciasto z delikatną pianką ze słodkiej śmietanki, posypką czekoladą i kajmakiem to uczta dla smakoszy słodkich wypieków. Wypróbuj łatwy przepis na ciasto z nadzieniem toffee

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?