1

2

Przepisy

Ciasto Lambada

5/5 5 7 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 11 porcji

Znalazłam ten przepis w internecie ,lubię eksperymentować a owe ciasto to strzał w dziesiątkę!Zrobiłam je przed świętami Wielkanocy , każdemu smakowało i wiem że muszę je zrobić jeszcze na Boże narodzenie i na inne święta również.Polecam Lambadę bo te ciasto urzeka odrazu swoją lekkością a pomarańczowa masa idealnie tu pasuje.Najlepsze jest schłodzone!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć sokiem pomarańczowym.
  2. 3 1 szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmącić budynie i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Ostudzić.
  3. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mleko z żelatyną i wyłożyć na masę pomarańczową. Całość polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: