1

2

Przepisy

Orzechowe pierniczki

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 6 porcji

Mięciutkie pierniczki idealne na drugie śniadanie dla dzieci .

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Migdały słupki lub też mogą być płatki mielimy w młynku do kawy.
  2. Orzechy łączymy z mąką .
  3. Morele suszone drobno kroimy.
  4. Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku.
  5. Mieszamy w misce razem z tartymi orzechami oraz mąką , kakao,cynamonem, goździkami ,solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
  6. Stopniowo wsypujemy mieszankę bakalii i mąki. Miksujemy .
  7. Suszone morele drobno kroimy i łączymy z masą piernikową
  8. Wyrabiamy chwilę ciasto z morelami, a następnie mokrymi dłońmi nabieramy porcję ciasta , kształtujemy kulki wielkości ciut większej niż orzech włoski i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej folią skropioną olejem i posypanej mąką .
  9. Robimy między nimi odstępy 2 -3 cm bo pierniczki sporo urosną podczas pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 -20 minut

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: