Orzechowe pierniczki

Oceń ten przepis!

4/5 4 14 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 6

4/5 4 14 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Migdały słupki lub też mogą być płatki mielimy w młynku do kawy.
  2. Orzechy łączymy z mąką.
  3. Morele suszone drobno kroimy.
  4. Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku.
  5. Mieszamy w misce razem z tartymi orzechami oraz mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą i proszkiem do pieczenia.
  6. Stopniowo wsypujemy mieszankę bakalii i mąki. Miksujemy.
  7. Suszone morele drobno kroimy i łączymy z masą piernikową.
  8. Wyrabiamy chwilę ciasto z morelami, a następnie mokrymi dłońmi nabieramy porcję ciasta, formujemy kulki wielkości ciut większej niż orzech włoski i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej folią skropioną olejem i posypanej mąką.
  9. Robimy między nimi odstępy 2-3 cm. bo pierniczki sporo urosną podczas pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.

Opis przepisu:

Orzechowe pierniczki nadają się na drugie śniadanie dla dzieci, ale i dorośli nie powinni nimi pogardzić! Przebijający się smak moreli będzie kuszący również dla tych dorosłych łasuchów. Do tego aromat kakao i mamy przysmak, któremu nie sposób się oprzeć! Dzięki proszkowi do pieczenia WINIARY, nasze łakocie wyrosną jak nigdy dotąd. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?