Zupa bogracz

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 4

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Umyte mięso i warzywa pokrój w kostkę.
  2. Mięso i cebulę duś z Kostką mięsną.
  3. Kiedy jest już w połowie miękkie, dodaj pozostałe warzywa i dolej tyle wody, aby je przykryła, i dalej gotuj.
  4. Przypraw pozostałą Kostką mięsną i przyprawą ZIARENKA SMAKU, gotuj do miękkości.
  5. Podawaj posypaną natką pietruszki.

Opis przepisu:

Tradycyjna węgierska bogracz, gotowana nad ogniskiem w specjalnym kociołku (o tej samej nazwie), przez rolników i pasterzy. W smaku przypomina nieco nasz polski „gulasz”, bo wołowe mięso przed dodaniem do zupy podsmaża się z cebulą, a potem zazwyczaj jeszcze krótko z dodatkiem warzyw (marchewki, pietruszki i ziemniaków). Doskonała na Kostce Mięsnej WINIARY, która pogłębia jej charakterystyczny smak i aromat. Zazwyczaj podawana jest z pajdą wiejskiego chleba; często traktowana jako pożywny, jednodaniowy obiad.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?