Zupa kalafiorowa ze śmietaną

Oceń ten przepis!

4/5 4 43 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Porcje 4

4/5 4 43 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kostki rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
  2. Kalafior podziel na różyczki.
  3. Obierz warzywa i pokrój je w paseczki.
  4. Gotuj przez około 10-15 minut. Dodaj warzywa do bulionu.
  5. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy i zagotuj.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Przed podaniem dodaj natkę pietruszki.

Opis przepisu:

Zupa kalafiorowa to danie, które może występować w wielu różnych formach. Ugotowany z kostką rosołową kalafior można zmiksować, by stworzyć lekkostrawną, niskokaloryczną zupę w wersji dla osób dbających o sylwetkę. Zupa kalafiorowa ze śmietaną w naszym przepisie jest nieco bardziej sycąca i zachwyca połączeniem wyszukanych smaków. Przygotowana na bazie warzywnego wywaru, którego smak pogłębia Bulion na żeberkach WINIARY, zachwyca intensywnym mięsnym aromatem.

Dla jej zagęszczenia można dodać wysokoprocentową śmietanę, ale można ją zastąpić także mąką pszenną lub naturalnym jogurtem o niższej zawartości tłuszczu. Porcję dla 4 osób przygotujesz w około 40 minut, więc jest to doskonała propozycja na szybki obiad w ciągu tygodnia. Na początek rozpuść kostki Bulionu na żeberkach WINIARY w 1 litrze wrzątku. Kalafior umyj i podziel na różyczki.

Pozostałe warzywa obierz i pokrój w paski. Gotuj je przez około 10-15 minut, a następnie dodaj warzywa do bulionu. Wymieszaj śmietanę i mąkę, dodaj do zupy i zagotuj całość. Dodaj do smaku sól i pieprz, a przed podaniem udekoruj talerze świeżą natką pietruszki.

Możesz też pójść o krok dalej i podać zupę z ulubionymi dodatkami – na przykład świeżym pieczywem albo z grzankami z pomidorem i ciągnącym się serem. Do zupy kalafiorowej będą też pasować ziarenka dyni i słonecznika – posyp nimi każdą porcję.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?