1

2

Przepisy

Sałatka śledziowa z ziemniakami

4/5 4 10 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 6 porcji

232 calories kalorie: 232 kcal / porcja

Sałatka śledziowa z ziemniakami, zielonym groszkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym to świetne danie na domowy lunch, ale możemy ją podać także na świąteczny stół lub jako przystawkę na rodzinnym przyjęciu. Przed podaniem sałatkę mieszamy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i posypujemy dekoracyjnie siekaną zieleniną. Kto ma mniej czasu, może użyć do sałatki śledzi po wiejsku, które są łagodniejsze w smaku i nie wymagają moczenia.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i mocz przez 60 minut, odsącz, skrop sokiem z cytryny i pozostaw na kolejne 30 minut.
  2. Groszek odsącz z zalewy.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  4. Filety śledziowe, ogórki i ziemniaki pokrój w kostkę.
  5. Połącz wszystkie składniki sałatki z Majonezem.
  6. Dopraw do smaku cukrem i pieprzem.

2 wskazówki do przepisu

  • Kucharski
    Jabłko zamiast groszku
  • Dutchman
    Moja wariacja : cykoria zamiast cebuli Sos : Majonez 2 ł / Jogurt grecki 1 ł / musztarda miod. 1 ł / pieprz mielony / sól / papryka ostra i słodka - po łyżeczce To nie ulepszenie tylko jakaś tam propozycja :)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: