Makowiec z masy makowej

4/5 4 101 5 1
4/5 4 101 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 50 min.

  • Porcje: 16

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę.
  3. Kolejno dodaj pozostałe składniki. Na koniec delikatnie połącz z pianą z białek.
  4. Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto.
  5. Rozgrzej piekarnik do180°C . Wstaw ciasto i piecz przez 45-50 minut.
  6. Odstaw do ostudzenia. Posmaruj lukrem lub polewą czekoladową.

Opis przepisu:

Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Gotowy, ostudzony makowiec możemy ozdobić cytrusowym lukrem i/lub polewą z deserowej czekolady i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?