Makowiec z masy makowej

Oceń ten przepis!

4/5 4 149 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 16

4/5 4 149 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę.
  3. Kolejno dodaj pozostałe składniki. Na koniec delikatnie połącz z pianą z białek.
  4. Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto.
  5. Rozgrzej piekarnik do180°C . Wstaw ciasto i piecz przez 45-50 minut.
  6. Odstaw do ostudzenia. Posmaruj lukrem lub polewą czekoladową.

Opis przepisu:

Makowiec to w Polsce jedno z najpopularniejszych ciast. Przygotowanie masy makowej bywa jednak pracochłonne, dlatego proponujemy dziś przepis na makowiec z masy makowej, którą można bez problemu dostać w większych sklepach spożywczych. Jej wykorzystanie znacznie ułatwi przygotowanie ciasta i pozwoli zaoszczędzić sporo czasu, a rezultat przepisu na makowiec z masy makowej będzie równie pyszny, jak w przypadku tradycyjnej wersji.

Jak zrobić makowiec z masy makowej? Na początku oddziel białka od żółtek z 6 jajek. Białka ubij na sztywną pianę – będzie to łatwiejsze, jeśli wstawisz je na chwilę do lodówki, a przed ubijaniem dodasz szczyptę soli.

Żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Do powstałej masy dodaj puszkę masy makowej, 100 gramów rodzynek, łyżkę mąki pszennej, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia WINIARY oraz budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY. Wymieszaj dokładnie. Porcjami dodawaj do masy ubitą wcześniej pianę z białek, mieszając delikatnie.

Tortownicę (lub inną blachę do pieczenia) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej makowiec z masy makowej, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 50 minut.

Gotowy, ostudzony makowiec z masy makowej możemy ozdobić cytrusowym lukrem lub polewą z deserowej czekolady i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. To świetny pomysł na deser lub podwieczorek.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?