1

2

Przepisy

Makowiec z masy makowej

4/5 4 73 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 50 minut

porcje: 16 porcji

254 calories kalorie: 254 kcal / porcja

Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Gotowy, ostudzony makowiec możemy ozdobić cytrusowym lukrem i/lub polewą z deserowej czekolady i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę.
  3. Kolejno dodaj pozostałe składniki. Na koniec delikatnie połącz z pianą z białek.
  4. Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto.
  5. Rozgrzej piekarnik do180°C . Wstaw ciasto i piecz przez 45-50 minut.
  6. Odstaw do ostudzenia. Posmaruj lukrem lub polewą czekoladową.

1 wskazówka do przepisu

  • Anna
    Makowiec będzie bardziej puszysty jeśli doda się do niego więcej białek.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: