Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

Oceń ten przepis!

4/5 4 17 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 16

4/5 4 17 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Margarynę zmiksuj z cukrem.
  2. Kolejno dodawaj żółtka jajek i miksuj, aż masa będzie gładka i puszysta, a następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
  3. Dodaj bakalie oprószone mąką i wymieszaj.
  4. Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Keksówkę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wyłóż ciasto.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto, piecz przez 55-60 minut.

Opis przepisu:

Ciasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta na Proszku do pieczenia WINIARY. Bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, skórkę pomarańczową, kandyzowane owoce) warto przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Domowy keks pysznie smakuje z filiżanką kawy i porcją wiśniowych konfitur.
Zobacz inne pomysły na świąteczne ciasta >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?