1

2

Przepisy

Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

4/5 4 14 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 16 porcji

354 calories kalorie: 354 kcal / porcja

Ciasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta na Proszku do pieczenia WINIARY. Bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, skórkę pomarańczową, kandyzowane owoce) warto przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Domowy keks pysznie smakuje z filiżanką kawy i porcją wiśniowych konfitur.
Zobacz inne pomysły na świąteczne ciasta >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Margarynę zmiksuj z cukrem.
  2. Kolejno dodawaj żółtka jajek i miksuj, aż masa będzie gładka i puszysta, a następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
  3. Dodaj bakalie oprószone mąką i wymieszaj.
  4. Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Keksówkę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wyłóż ciasto.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto, piecz przez 55-60 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: