1

2

Przepisy

Babka wielkanocna

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 80 minut

porcje: 12 porcji

288 calories kalorie: 288 kcal / porcja

Puchata, drożdżowa babka wielkanocna z subtelnym aromatem Cukru wanilinowego WINIARY to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu. Do ciasta możemy dodać dwie garście rodzynek królewskich i/lub łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Gotową babkę możemy udekorować fantazyjnie cytrynowym lukrem i polewą czekoladową oraz ozdobić smażonymi w cukrze fiołkami lub po prostu gałązkami bukszpanu.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej. Drożdże rozkrusz.
  2. Do mleka dodaj drożdże, po łyżeczce cukru i mąki.
  3. Pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
  4. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, Cukier wanilinowy, wyrośnięte drożdże, masło, jajko, żółtka i sól.
  5. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut
  6. Po wyrośnięciu jeszcze raz przerób i przełóż do wysmarowanej masłem formy, pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu i wstaw do nagrzanego do 160 st.C piekarnika.
  7. Piecz przez 40 minut. Wyjmij z formy na ściereczką do góry dnem.
  8. Polukruj lub posyp cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: