Babka wielkanocna

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 45 min.

  • Porcje 12

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej. Drożdże rozkrusz.
  2. Do mleka dodaj drożdże, po łyżeczce cukru i mąki.
  3. Pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
  4. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, Cukier wanilinowy, wyrośnięte drożdże, masło, jajko, żółtka i sól.
  5. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  6. Po wyrośnięciu jeszcze raz przerób i przełóż do wysmarowanej masłem formy, pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu.
  7. Wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Piecz przez 40 minut. Wyjmij z formy na ściereczką do góry dnem.
  8. Polukruj lub posyp cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Puchata, drożdżowa babka wielkanocna z subtelnym aromatem Cukru wanilinowego WINIARY to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu. Do ciasta możemy dodać dwie garście rodzynek królewskich i/lub łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Gotową babkę możemy udekorować fantazyjnie cytrynowym lukrem i polewą czekoladową oraz ozdobić smażonymi w cukrze fiołkami lub po prostu gałązkami bukszpanu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?