Kurczak w czosnkowej panierce z dipem miodowo-musztardowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

sos:

Przygotowanie:

  1. Umyte i nacięte wzdłuż kości udka kurczaka równomiernie zanurzaj w rozkłóconym jajku.
  2. Udka obtocz następnie dokładnie w mieszance z większej saszetki POMYSŁU NA..., nieco wciskając w nie masę.
  3. Mięso ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temperaturze 200°C przez 25-30 minut na złotobrązowy kolor.
  4. POMYSŁ NA… z mniejszych saszetek połącz z Majonezem, ketchupem, musztardą, octem winnym i miodem, dokładnie wymieszaj.
  5. Upieczone mięso podawaj z dipem.

Opis przepisu:

Klasyka czy... awangarda? Na pewno elegancja i smak, bo tak przyrządzonego kurczaka z dipem miodowo-musztardowym można podać nawet na specjalną okazję. Udka z kurczaka wystarczy obtoczyć w jajku oraz panierce i włożyć na blasze do piekarnika. Nie trzeba ich pilnować, ani obracać, więc mamy mnóstwo czasu na przygotowanie sosu. Sos – przepyszny: z miodem, musztardą, doprawiony ketchupem i majonezem. Chrupiącego kurczaka w panierce podajemy ze słodko-kwaskowym dipem, świeżą bagietką oraz - do wyboru: z klasyczną sałatą ze śmietaną (w osobnych miseczkach) lub „awangardową”, fantazyjną kompozycją warzyw (na jednym talerzu).

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?