Sos kurkowy

5/5 5 63 5 1
5/5 5 63 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kurki dokładnie oczyść, umyj i odsącz z wody.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
  3. Do cebuli dodaj kurki i smaż razem z cebulą 5 minut.
  4. Dodaj śmietanę,wymieszaj i gotuj przez chwilę na małym ogniu.
  5. Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  6. Przed podaniem dodaj natkę pietruszki. Podaj do makaronu i polędwiczki duszonej.

Opis przepisu:

Sezon na świeże, żółciutkie kurki to idealny moment, by przyrządzić wyborny sos kurkowy na maśle i słodkiej śmietance, z dodatkiem młodej, letniej cebulki (bez szczypiorku). To bardzo prosty sos, który potrzebuje tylko odrobinę przyprawy Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY oraz świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu, by zabłysnąć pełnią smaku i aromatu.

Doskonały z makaronem (spaghetti lub tagliattelle) oraz duszonymi polędwiczkami wieprzowymi. Do pochrupania - lodowa sałata, skropiona lekko sokiem z cytryny lub domowe ogórki małosolne. Makaron z sosem kurkowym i porcją mięsa to świetne danie na zwykły domowy obiad i na rodzinne przyjęcie.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?