Gulasz z cukinią

Oceń ten przepis!

5/5 5 19 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 47 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 4

5/5 5 19 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, oczyść, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Cebulę pokrój w piórka, cukinię w ćwierćtalarki, a marchewkę w krążki. Papryczkę chili drobno posiekaj.
  3. Kostkę Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY rozpuść w 100 ml wrzącej wody.
  4. W rondlu rozgrzej olej, przesmaż mięso, dodaj cebulę. Smaż chwilę, aż się zeszkli, dodaj marchewkę, po chwili cukinię, lekko podduś.
  5. Podlej bulionem, dodaj papryczkę chili, duś około 25 minut (pierwsze 10 minut pod przykryciem), od czasu do czasu mieszając.
  6. 5 minut przed końcem gotowania dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego rozprowadzonego w odrobinie sosu i 100 ml śmietanki, mieszaj, dopraw solą i pieprzem według uznania.
  7. Przygotuj kopytka: ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej).
  8. Wystudzone przeciśnij przez praskę, przełóż do miski.
  9. Dodaj przesianą mąkę, kaszę mannę, pół łyżeczki soli, dobrze wymieszaj.
  10. Na stolnicy oprószonej mąką formuj z kawałków masy wałki, a następnie odcinaj pod skosem ostrym nożem kopytka.
  11. Kopytka wrzucaj partiami na osolony wrzątek z łyżką oleju, gotuj 3 minuty od wypłynięcia, wyciągaj łyżką cedzakową.
  12. Gulasz podawaj z kopytkami.

Opis przepisu:

Mamy pomysł, jak przygotować niezwykły gulasz, który będzie idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. Wystarczy trochę warzyw – cukinia, marchewka i cebula, drobiowe mięso i aromatyczny Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Pyszne i pożywne danie, któremu ostrości doda odrobina papryczki chili. Gulasz najlepiej smakuje z kopytkami lub kluskami śląskimi. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?