składniki:
liczba porcji:
kopytka


Przygotowanie:
- Mięso umyj, oczyść, a następnie pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w piórka, cukinię w ćwierćtalarki, a marchewkę w krążki. Papryczkę chili drobno posiekaj.
- Kostkę Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY rozpuść w 100 ml wrzącej wody.
- W rondlu rozgrzej olej, przesmaż mięso, dodaj cebulę. Smaż chwilę, aż się zeszkli, dodaj marchewkę, po chwili cukinię, lekko podduś.
- Podlej bulionem, dodaj papryczkę chili, duś około 25 minut (pierwsze 10 minut pod przykryciem), od czasu do czasu mieszając.
- 5 minut przed końcem gotowania dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego rozprowadzonego w odrobinie sosu i 100 ml śmietanki, mieszaj, dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Przygotuj kopytka: ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej).
- Wystudzone przeciśnij przez praskę, przełóż do miski.
- Dodaj przesianą mąkę, kaszę mannę, pół łyżeczki soli, dobrze wymieszaj.
- Na stolnicy oprószonej mąką formuj z kawałków masy wałki, a następnie odcinaj pod skosem ostrym nożem kopytka.
- Kopytka wrzucaj partiami na osolony wrzątek z łyżką oleju, gotuj 3 minuty od wypłynięcia, wyciągaj łyżką cedzakową.
- Gulasz podawaj z kopytkami.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYMamy pomysł, jak przygotować niezwykły gulasz, który będzie idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. Wystarczy trochę warzyw – cukinia, marchewka i cebula, drobiowe mięso i aromatyczny Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Pyszne i pożywne danie, któremu ostrości doda odrobina papryczki chili. Gulasz najlepiej smakuje z kopytkami lub kluskami śląskimi. Smacznego!
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?