Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Kurczak gong bao

  • Kurczak gong bao
  • czas Łączny czas: 25 min
  • porcji Porcji: 2
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Kurczak gong bao, syczuański, pikantny przysmak Azjatów, z pewnością i Tobie przypadnie do gustu. Zamarynowane mięso w słodkim, aksamitnym sosie z dodatkiem orzeszków ziemnych to oryginalne danie z orientalnym temperamentem i kuszącym charakterem. Zaserwowany podczas spotkania ze znajomymi, zachwyci każdego z zaproszonych gości. Masz ochotę na odrobinę orientu? Wypróbuj przysmak Chińczyków.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Dokładnie umyć i oczyścić kurczaka, pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i włożyć do niej kurczaka, odstawić na 20 minut. Wymieszać wszystkie składniki sosu i także odstawić.
  2. Pokroić paprykę i papryczkę chili w drobną kostkę. Obrać czosnek i imbir. Pokroić szczypiorek i zetrzeć imbir na tarce o drobnych oczkach. Uprażyć orzeszki.
  3. Rozgrzać wok, a w nim olej. Podsmażać paprykę i papryczki, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodać kurczaka i podsmażać do zmiany koloru.
  4. Dodać szczypiorek, imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić pieprzem syczuańskim.
  5. Smażyć wszystko do podsmażenia kurczaka (około 5 minut), intensywnie mieszając.
  6. Dodać orzechy i sos. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać.
  7. Dobrze smakuje z makaronem sojowym i zieloną fasolką lub sałatką z kapusty pekińskiej.
Kalorie: - kcal / 2 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Kurczak gong bao

Wydrukuj przepis

Kurczak gong bao

Zgłoś przepis do moderacji