1

2

Przepisy

Kurczak gong bao

5/5

przygotowanie: 25 minut

porcje: 2 porcje

Kurczak gong bao, syczuański, pikantny przysmak Azjatów, z pewnością i Tobie przypadnie do gustu. Zamarynowane mięso w słodkim, aksamitnym sosie z dodatkiem orzeszków ziemnych to oryginalne danie z orientalnym temperamentem i kuszącym charakterem. Zaserwowany podczas spotkania ze znajomymi, zachwyci każdego z zaproszonych gości. Masz ochotę na odrobinę orientu? Wypróbuj przysmak Chińczyków.

składniki:

Liczba porcji:

Sos

Marynata

Mięso i warzywa

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyć i oczyścić kurczaka, pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i włożyć do niej kurczaka, odstawić na 20 minut. Wymieszać wszystkie składniki sosu i także odstawić.
  2. Pokroić paprykę i papryczkę chili w drobną kostkę. Obrać czosnek i imbir. Pokroić szczypiorek i zetrzeć imbir na tarce o drobnych oczkach. Uprażyć orzeszki.
  3. Rozgrzać wok, a w nim olej. Podsmażać paprykę i papryczki, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodać kurczaka i podsmażać do zmiany koloru.
  4. Dodać szczypiorek, imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić pieprzem syczuańskim.
  5. Smażyć wszystko do podsmażenia kurczaka (około 5 minut), intensywnie mieszając.
  6. Dodać orzechy i sos. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać.
  7. Dobrze smakuje z makaronem sojowym i zieloną fasolką lub sałatką z kapusty pekińskiej.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: