Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Kurczak gong bao

  • Kurczak gong bao
  • czas Łączny czas: 25 min
  • porcji Porcji: 2
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Kurczak gong bao, syczuański, pikantny przysmak Azjatów, z pewnością i Tobie przypadnie do gustu. Zamarynowane mięso w słodkim, aksamitnym sosie z dodatkiem orzeszków ziemnych to oryginalne danie z orientalnym temperamentem i kuszącym charakterem. Zaserwowany podczas spotkania ze znajomymi, zachwyci każdego z zaproszonych gości. Masz ochotę na odrobinę orientu? Wypróbuj przysmak Chińczyków.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Dokładnie umyć i oczyścić kurczaka, pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i włożyć do niej kurczaka, odstawić na 20 minut. Wymieszać wszystkie składniki sosu i także odstawić.
  2. Pokroić paprykę i papryczkę chili w drobną kostkę. Obrać czosnek i imbir. Pokroić szczypiorek i zetrzeć imbir na tarce o drobnych oczkach. Uprażyć orzeszki.
  3. Rozgrzać wok, a w nim olej. Podsmażać paprykę i papryczki, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodać kurczaka i podsmażać do zmiany koloru.
  4. Dodać szczypiorek, imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić pieprzem syczuańskim.
  5. Smażyć wszystko do podsmażenia kurczaka (około 5 minut), intensywnie mieszając.
  6. Dodać orzechy i sos. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać.
  7. Dobrze smakuje z makaronem sojowym i zieloną fasolką lub sałatką z kapusty pekińskiej.
Kalorie: - kcal / 2 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Kurczak gong bao
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Kurczak gong bao

Wydrukuj przepis

Kurczak gong bao

Zgłoś przepis do moderacji