Kurczak gong bao

4/5 4 5 5 1
4/5 4 5 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 38 min.

  • Porcje: 2

składniki:

liczba porcji:

Sos

Marynata

Mięso i warzywa

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyć i oczyścić kurczaka, pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i włożyć do niej kurczaka, odstawić na 20 minut. Wymieszać wszystkie składniki sosu i także odstawić.
  2. Pokroić paprykę i papryczkę chili w drobną kostkę. Obrać czosnek i imbir. Pokroić szczypiorek i zetrzeć imbir na tarce o drobnych oczkach. Uprażyć orzeszki.
  3. Rozgrzać wok, a w nim olej. Podsmażać paprykę i papryczki, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodać kurczaka i podsmażać do zmiany koloru.
  4. Dodać szczypiorek, imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić pieprzem syczuańskim.
  5. Smażyć wszystko do podsmażenia kurczaka (około 5 minut), intensywnie mieszając.
  6. Dodać orzechy i sos. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać.
  7. Dobrze smakuje z makaronem sojowym i zieloną fasolką lub sałatką z kapusty pekińskiej.

Opis przepisu:

Kurczak gong bao, syczuański, pikantny przysmak Azjatów, z pewnością i Tobie przypadnie do gustu. Zamarynowane mięso w słodkim, aksamitnym sosie z dodatkiem orzeszków ziemnych to oryginalne danie z orientalnym temperamentem i kuszącym charakterem. Zaserwowany podczas spotkania ze znajomymi, zachwyci każdego z zaproszonych gości. Masz ochotę na odrobinę orientu? Wypróbuj przysmak Chińczyków.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?